IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първан Симеонов: Covid ще повлияе на избирателната активност

Има огромен интерес към изборите от българите в чужбина, твърдят от Обществения съвет на ЦИК

10:49 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Изборите в условия на пандемия са сериозно предизвикателство. Основният въпрос е как COVID-19 ще повлияе на избирателната активност, защото ако активността е ниска, ще имаме едни резултати. ако е „порядъчна“, ще имаме други. Това коментира в ефира на Нова телевизия социологът от „Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Той обясни, че това е така, защото не всички електорати се повлияват от коронавируса. По-възрастните хора в по-голяма степен ще се уплашат да гласуват, уточни гостът.

„Ако до изборите продължава така да се поддържа една основна тема в обществото, ми се струва, че това ще е в услуга на управляващите”, каза още той. 

Според Симеонов към момента има 7 формации, които имат шансове да влязат в парламента. „Две от тях трябва да направят сериозна кампания. Едната е тази на Мая Манолова, другата е на ВМРО. Има и няколко формации, които ще се надяват на по-ниска бариера”, коментира социологът.

Първан Симеонов обаче подчерта, че ситуацията ще бъде най-сложна след изборите, тъй като не е съвсем ясно как ще се сформира управление и колко легитимно ще е то. „Ако няма достатъчна избирателна активност, ще е трудно да обясним на хората какъв ще е този кабинет, който ще се сформира после”, обясни социологът.

Според Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК хората в страната не бива да се страхуват да отидат до урните, защото това няма да е по-опасно от пазаруването, от пътуването в градския транспорт и работата в офиса.

Той добави още, че извън България интересът към парламентарните избори на 4 април е много голям. По думите му ограничението в Изборния кодекс за до 35 секции в страните извън Европейския съюз ще попречи на много българи във Великобритания и други държави от ЕС да упражнят правото си на глас. Манов призова политиците да вземе „смело“ решение относно секциите зад граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още