IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в туристическите услуги се свиват драстично в края на 2020 г.

Туроператори и турагенти са записали годишен спад на оборотите от над 70%, отчита НСИ

13:14 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Arco Dato /Bloomberg</em></p>

Снимка: Arco Dato /Bloomberg

Коронавирусната пандемия сериозно е ударила оборотите в услугите, свързани с туристическа дейност, пътувания и резервации. Представителите на бранша алармират за това от месеци, призовавайки за ефективни компенсации, а статистиката, публикувана днес, ясно показва сривовете в този бизнес.

В сферата „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“, оборотите се свиват драстично през четвъртото тримесечие на 2020 г. – с над 73% на годишна база и с над 45% на тримесечна.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“. 

Сривовете в оборотите на туроператорите и турагентите не изненадват на фона на това, че секторът остана единственият, пострадал пряко от противоепидемичните рестрикции и ограничените пътувания, като в същото време не успя да се възползва пълноценно от държавните компенсации по ред причини.

Годишни изменения

Към края на 2020 г. спадът, регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“, е със 73,2%.

През последните три месеца общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 1,5% под равнището година по-рано. Като най-голям спад е отчетен при „Въздушен транспорт“ - с 57,7%, и „Воден транспорт“ - с 26%. Увеличение се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 16,4%, и „Сухопътен транспорт“ - с 3,6%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 7% по-висок през четвъртото тримесечие на годишна база. Най-съществено нарастване е отчетено при „Далекосъобщения“ - с 28,5%.

Значителен спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (31,6%).

При Други бизнес услуги увеличение на годишна база се наблюдава при повечето дейности. Най-голямо е то при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 13,9%.

Тримесечни изменения

На тримесечна база спадът при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ също е значителен - с 45,8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 8,7% спрямо третото тримесечие на 2020 година. Най-голям ръст се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 15,1%. Намаление е регистрирано само при „Въздушен транспорт“ - с 0,9%.

Оборотите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ се увеличават с 0,7% спрямо третото тримесечие. Най-съществено нарастване е отчетено при „Радио- и телевизионна дейност“ (8,6%) и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (7,2%). Намаление се наблюдава при „Издателска дейност“ - с 11,6%.

При другите бизнес услуги най-голямо повишение спрямо предходното тримесечие е отчетено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 8,6%, и „Дейности по охрана и разследване“ - с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още