IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единна политика за посрещане на чужди туристи искат от бранша

Трябва да има опция за ваксина, антигенен или PCR тест при влизане в България, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма

21:15 | 16.03.21 г.
Единна политика за посрещане на чужди туристи искат от бранша

За момента България няма единна политика за посрещане на чуждестранни туристи. Браншът има нужда от работещи правила – такива, които работят, както и за хората, така и за бизнеса. Трябва да има опция за ваксина, антигенен или PCR тест при влизане в България. Това каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

В страната ни се очакват предимно чуждестранни туристи от съседните страни. „Очакваме силен старт на туристическия сезон по време на Великденските празници. В България има много спа хотели. Българският туризъм има какво да предложи“, посочи гостът. 

По повод обявените нови противоепидемични и санитарни мерки от Министерството на туризма Константин Занков коментира, че за да има успешен туристически сезон от 1 май, е необходимо да има ясно изготвени правила. „Туристическият сектор винаги бил е добре регулиран още преди кризата с Covid. Спазването на мерките за дезинфекция и спазване на разстояние ще създаде допълнителен комфорт на гостите“, смята той.

По думите му новите правила трябва да бъдат още по-специфични в зависимост от формите на туризъм.

"Възможно е всички заявили желание за ваксинация в туристическия бранш да бъдат ваксинирани до 1 май, когато официално стартира летният сезон. Това е въведено и в много държави навън. Хората, работещи в туристическия сектор са на първа линия. Виждаме добри практики и по света. Например в Гърция има острови, които вече се рекламират като райони без вируса", посочиКонстантин Занков. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още