IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешиха отново имунизацията с ваксината на AstraZeneca в България

Това се случи след изявлението на Европейската агенция по лекарствата

19:24 | 18.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Имунизацията с ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет отново ще бъде разрешена в България, разкриха на извънреден брифинг от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), предава БГНЕС.

Новината беше обявена малко след като от Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за продължаване на ваксинацията.

„Имаме важна информация от ЕМА. Имаме официално становище, което потвърждава ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, заяви директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

По думите му е потвърдено „положително съотношение на полза-риск от ваксината на AstraZeneca”. Ето защо агенцията има пълно основание да отмени заповедта за блокиране и от утре, 19 март, ваксината отново да започне да се прилага на територията на страната, „както във всички останали държави“, допълва той.

При направената аутопсия в Пловдив на починала жена след поставяне на ваксината не са открити тромби и не е доказана връка между ваксината и причината за смъртта.

Отново от утре ще заработи пак електронната система за записване за имунизация, разкри заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

От EMA обявиха, че ваксината на AstraZeneca е „безопасна и ефективна“, като ползите от нея надвишават всички рискове. По думите на ръководителя на регулатора Емер Кук ваксинирането не е свързано с увеличаване на общия риск от тромбоемболични събития и кръвни съсиреци.

Председателят на комитета по безопасността на ваксините на EMA д-р Сабине Щраус обясни, че предстоят допълнителни проучвания и подчерта, че тези събития са изключително редки сред около 20 млн. ваксинирани души.
От EMA призовават хората, които имат някакви странични ефекти да съобщават за тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
са нема ви е терсене повече и поне мое си умрете спокойни след инжексията, ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Norwegian Medical Professor Finds Link Between AstraZeneca Vaccine And Fatal Blood Clots but EMA Tells Europe to Continue Anyway because Benefits Outweigh Riskshttps://healthimpactnews.com/2021/norwegian-medical-professor-finds-link-between-astrazeneca-vaccine-and-fatal-blood-clots-but-ema-tells-europe-to-continue-anyway-because-benefits-outweigh-risks/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още