IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна система ще управлява обучението и изпитите за професионални шофьори

Системата ще следи да не се надвишава допустимия брой учебни часове за деня за преподавателите и обучаващите се

20:50 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще създаде и управлява електронна информационна система, която да обслужва дейността по обучението и изпитите за придобиване на квалификация на професионалните шофьори.

Това предвиждат промени в наредба № 41за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация.

Предложенията за поправки са изготвени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 11 май.

Достъп до системата ще имат чиновниците от агенцията и преподавателите.

В системата ще е включен регистър на кандидатите за придобиване на карта за квалификация на водача. Данните им ще се вписват от учебните центрове, както и данните на преподавателите и превозните средства, с които се извършва обучението. При вписването в регистъра ще се прави автоматична проверка дали кандидатът отговаря на изискванията за започване на съответното обучение – възраст, притежавани категории, необходим стаж като водач и други.

Системата ще генерира график за провеждане на обученията на групите за придобиване на начална квалификация и за периодично обучение и график за провеждане на индивидуално обучение. При съставянето на графика ще се проверява автоматично дневната натовареност на преподавателите и на кандидатите, за да не се допуска надвишаване на допустимия брой учебни часове за деня.

С въвеждането на електронния регистър и електронния график ще отпадне задължението учебните центрове да представят в съответното регионално звено на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ графика за провеждане на обучението и списъка на лицата, които ще бъдат обучавани в конкретния курс,  и информацията за лицата, на които са издадени удостоверения за професионална квалификация през предходния месец.

В системата ще се създава и води и учебен дневник за провеждане на теоретичното обучение за всяка група.

Предвижда се и увеличаване на времето на изпита за теста и решаването на казусите от водачите от 120 на 240 минути. Броят на казусите за решаване се увеличава от 2 на 4, но се запазва броят на затворените и отворените въпроси в теста – съответно 60 и 20.

Заявленията за издаване на карта на водача ще могат да се подават и по електронен път, предвиждат още промените. Кандидатите ще могат да си получат картата и с куриер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още