IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите се увеличават с 5% от 1 юли

НОИ реши социалната пенсия за старост също да нарасне с 5%

13:55 | 03.06.21 г.
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Надзорният съвет на НОИ взе решение за осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г.

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване, според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

На същото заседание беше решено от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв., предава БНР.

Според служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев бюджетът може да си позволи ръст от 5 на сто, защото този процент е заложен още в края на миналата година като прогноза. В бюджета на държавното обществено осигуряване има 305 милиона лева за увеличението, допълва БТА.

По отношение на мярката "60/40" министърът припомни, че предходното правителство продължи мярката до 31 май. До април тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а след това е продължена с бюджетни средства.

В момента се прави анализ на мярката, на предприятията и на заетите, които са подкрепени по "60/40", каза Гълъб Донев. Водят се преговори и със службите на ЕК. В следващите няколко дни ще стане ясно как ще продължи подкрепата по мярката, ще се запазят ли същите параметри от 60 /40 на подкрепа, или ще има други.

По думите на министъра е добре да се даде още "малко глътка" на бизнеса и да се направи един плавен преход към нормална икономическа активност. Ще бъдат подкрепени всички сектори с намалени обороти и затваряне по причини, свързани с пандемията, каза Донев.

"Обсъждаме и правим почти всичко възможно поне още два месеца да бъдат подкрепени", каза Донев. Министърът уточни, че причината да се търси решение само за юни и юли е, че в момента правителството работи по параметри, зададени от бюджета, и всички разходи, включително и добавката за 50-те лева на пенсионерите, идват от съкращаване на разходи за други политики, както и за намаляване на разходите за персонал.

"Всички тези мерки, които подкрепят заетостта, както и подкрепят пенсионерите с 50 лева към пенсиите, подпомагат потреблението и икономическото възстановяване и не са за пренебрегване", допълни Гълъб Донев.

За всички параметри на подкрепата и за дизайна на мярката ще има яснота следващата седмица след разговорите с ЕК.

Попитан дали е направена проверка в министерството, министърът каза, че проверките в министерството продължават и до момента няма установени фрапиращи нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още