IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронни медицински картони – следваща стъпка за реформа на системата

Ще бъдат спестени милиони на Здравната каса от допълнителни изследвания, посочи Минчо Коралски

14:31 | 07.07.21 г.
Електронни медицински картони – следваща стъпка за реформа на системата

Според промените в Наредбата за медицинската експертиза много повече хора с увреждания ще получат пожизнен ТЕЛК. Това заяви Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Хората с дефинитивни заболявания ще получат пожизнен ТЕЛК, тоест заболявания, които във времето не могат да изчезнат. От дълго време се поставяше въпроса защо хора с ампутиран крак или диабет трябва да се явяват на 3 г. на комисия. Това беше в тежест както на хората, така и на здравната каса", каза гостът.

Минчо Коралски е на мнение, че друга важна стъпка в реформата на трудовите правоотношения и здравеопазването е да се въведат електронните медицински картони, за да може да се изтегля информацията за пациентите онлайн и да не се налага те да посещават много други лечебни заведения. Така ще се намали и възможността да се манипулират досиета. Тази стъпка ще има сериозен икономически ефект – 40 млн. лева ще бъдат спестени на Здравната каса от допълнителни изследвания, посочва експертът.

„Хората с увреждания, тогава когато имат право на ТЕЛК, си получават пенсията. Проблемът е, че в един момент трябва да отидат на ТЕЛК, като през това време пенсията се спира. Така те остават без доходи, като едва след 2-3 месеца могат да си получат пенсията. Когато човек е с увреждане, обикновено той няма достъп до пазара на труда и когато се спре неговата пенсия, това е един социален проблем“, посочи той.

Минчо Коралски смята, че е трудно човек да получи пожизнен ТЕЛК, тъй като това е свързано с тежко състояние, което трябва да се докаже с много документи.

В петък беше обнародвана Наредбата за достъпна среда за сградите и съоръженията, с която новите изисквания за достъпност на сградите бяха отложени за март 2022 г.

„Без достъпна среда не може да говорим за интеграция. Човек, затворен в дома си, не може да учи и да работи. Тази достъпност, която беше въведена от наредбата, беше в резултат на приемането на закона за хората с увреждания през 2018 г.. Поставиха се изискванията, които са свързани с архитектурната среда и мобилността“. 

"На практика в конвенцията за правата на хората с увреждания има термин, който се казва разумна достатъчност. В общите сгради е нормално да има асансьори, които да позволяват да влизат инвалидни колички. Предложението всички апартаменти в жилищни сгради да бъдат приспособени за хора с увреждания няма да оскъпи строителството", смята гостът. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още