IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще защити ли НАТУРА 2000 плажовете Карадере, Пашадере и Корал?

Трябва да се изготви национална стратегия за къмпингуването, съветва адвокат Дончо Бораджиев

18:35 | 08.07.21 г.
Ще защити ли НАТУРА 2000 плажовете Карадере, Пашадере и Корал?

„Нашата природа е нашата златна кокошка – много хора имат страхотни апетити да я заколят и тя да спре да носи плюсове за икономиката и гражданите. Опазването и почиването сред природата са изключителен бизнес модел, който трябва да използва максимално добре“, коментира той.

Бораджиев посочи, че целта на НАТУРА 2000 в защитените територии е да спре застрояването с големи туристически комплекси.

„Надделя експертизата и доводите на учените пред частните икономически интереси“, посочи адвокатът като спомена като лоши примери празните хотели в морските курорти и презастрояването на Банско.

Той потвърди, че има интерес към „дивите“ плажове, които са чисти и спокойни в сравнение с тези в курортите, и то не само от къмпингуващи.

Запитан за съпротивата в някои части от морските общини срещу невъзможността да се строи и евентуални проблеми в бизнес развитието, Дончо Бораджиев е на мнение, че „местните трябва да се замислят дали искат да станат персонал или да си развиват сами туризма.“

„Хората търсят природа и по време на пандемия това е най-социално-дистанцираният начин за почивка, но трябва да се направят режими за къмпингите и те да се спазват, смята той. – Сега е моментът да се направи национална стратегия за къмпингуването, без да се отделя морето от планините  и секторът да се развива със създаването на къмпинги.“

Бораджиев напомни, че къмпингуването представлява едва 0,015% от туризма в България, a в страните от Европейския съюз секторът носи милиарди евро печалби.  

„Това не изисква сериозни инвестиции. Общините могат да решат да облагородят определени места, където има по-голям интерес, но освен подобрения в събирането на боклук няма нужда от сериозна инфраструктура", смята адвокатът.

Бораджиев определи къмпингуващите като туристи, които идват без харчове за реклама. „Говорим за богати туристи, които са вложили сериозни суми за своето хоби, каза той. – Ако един бизнесмен не може от тях да изкара пари, то никой не може“, убеден е той

Адвокатът подчерта, че разширяването на зоните идва след „много тежки и нечестни битки".

„Гражданското общество е зажадняло за една такава справедлива победа. Тепърва предстои да се уточнят кои са зоните, конкретните режими в тези места. Трябват и балансирани правила за тяхното ползване. Вярвам, че това ще бъде свършено още от това правителство, за да можем най-накрая да говорим за правила, а не за заменки и дюни, които стават ниви“, очаква Дончо Бораджиев.

Той препоръчва България да се поучи от грешния опит на други държави в подобни ситуации и даде за пример проблемите с презастрояването в Италия и Испания.

„Там природата се застрои и в един момент трябваше да идват булдозери. Сега текат опити за нейното възстановяване, но няма смисъл ние да минаваме през строежите и булдозерите и после да връщаме природата“, настоява адвокатът.

Повече за промените в НАТУРА 2000, идеите за екологично къмпингуване и наредбите за свободно къмпингуващите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Твърде голяма територия заемат защитените зони от държавата, не може да ме убеди този че като продължаваме да ги разширяваме нещо ще се подобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още