IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков все пак уволни шефа на "черната касичка" ДКК

Бордът на директорите на държавната компания пък освободи четирима членове на Съвета на директорите на „ВМЗ Сопот“

12:46 | 21.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният министър на икономиката Кирил Петков. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Служебният министър на икономиката Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на икономиката Кирил Петков е издал протоколи за освобождаването на изпълнителния директор на огромния държавен мастодонт, наречен "черна касичка" на властта - Държавната консолидационна компания (ДКК), Ясен Спасов и е отнел достъпа му до сградата на структурата. Това става ясно от прессъобщение на държавната компания от петък вечерта.

Самото освобождаване на Спасов ще бъде валидно след датата, в която е вписано в Търговския регистър. Очаква се обаче то да бъде обжалвано в съда, поясняват от държавната компания, която едва през тази седмица внезапно осъзна, че трябва да комуникира добре политиките си пред медиите и обществото.

Веднага след отстраняването на досегашния директор Бордът на директорите на ДКК e взел решение за освобождаването на четирима членове на Съвета на директорите на „ВМЗ Сопот“ заради „тежко нарушение и неизпълнение на служебните задължения“. От ДКК твърдят, че за решението им не е указван натиск, както и че преценката им е „независима и обективна".

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД, и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, коментира Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД от 16 август. 

Освобождаването на четиримата членове на Съвета на директорите във ВМЗ Сопот беше поискано от Кирил Петков още в четвъртък, но тогава от ДКК заявиха, че министърът няма „законово право да взима подобни решения еднолично и извън установената процедура“.

Освен това от ДКК обявиха откриването на процедура за попълването на състава на съвета на директорите във ВМЗ Сопот.

Четиримата членове – Иван Карабатков, Кристина Стоянова, Тихомир Иванов и Георги Вълчанов, бяха назначени в последните дни на управлението на правителството на Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
Asdf1234
преди 2 години
Ако беше сън да го сънуваш, ако беше планинска вода да си го пиеш, а той меркантилно го .... , като всички останали. Просто още му минават номерата. Но утре, ще му скъсат гъ.. .. Идва, Видьов ден . Крадци, всички били крадци и измамници, само той чиста водица. Видяхме го и него кандидат за прокуратурата и то много скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
million_dollar_ baby
преди 2 години
Браво! Намери се един човек, който найстина се интересува от България! Страхотна работа! Не случайно всички крадливи политици сега се чудят как да го компрометират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Нелегитимни заповеди от нелегитимен министър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още