Забранява се влагането на немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколада и шоколадовите продукти. Съдържанието на растителни мазнини, различни от какаовото масло, се предвижда да се означава със специален надпис отделно от съставките на шоколади и шоколадови продукти, в близост до търговското наименование на продукта, със същия размер и контраст на шрифта на текста.
Това е записано в проект на нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти.
Текстът на наредбата и мотивите на вносителя са публикувани на сайта на портала за обществени консултации strategy.bg. Обсъждането ще продължи до 8 октомври.
С наредбата се определят изискванията към продукти като какаово масло, какао на прах и какао, нискомаслено какао, шоколад на прах, шоколад за напитки, подсладено какао, шоколад, млечен шоколад, шоколад със сметана, шоколадови бонбони и други.
За какаовото масло например се изисква да съдържа свободни мастни киселини, изразени като олеинова киселина, не повече от 1,75 %; неосапуняеми вещества, определени чрез използване на петролеев етер, не повече от 0,5 %. Когато какаовото масло е получено чрез пресоване на какаовите зърна, съдържанието на неосапуняеми вещества трябва да е не повече от 0,35%.
Какаото на прах или само какао е прахообразен продукт, който е получен чрез смилане на почистени, обелени и печени какаови зърна и който е с водно съдържание не повече от 9% и съдържание на какаово масло в сухото вещество не по-малко от 20%.
За шоколада на прах е определено, че това е продукт, който представлява смес от какао на прах и захари и съдържа не по-малко от 32 % какао на прах.
Млечният шоколад трябва да съдържа по-малко от 25% обща суха какаова маса, 14% сухо мляко, 3,5% млечни мазнини, 25% обща масленост, шоколадът със сметана – поне 5,5% млечни мазнини, а обезмасленият – до 1%. Белият шоколад трябва да е с поне 20% какаово масло, 14% сухо мляко.
Текстовете предвиждат, че не се допуска влагането на аромати, които наподобяват вкуса на шоколад или млечни мазнини, в повечето видове шоколад
Количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, която се изчислява след изваждане на масата на добавените хранителни съставки.


Как ще работи пункта за карти за градския транспорт във Варна по празниците?
Ще има ли мир в Украйна преди Коледа?
Ето колко струват живите елхи във Варна
Чистят 70 дерета, канали, канавки във Варна
Потребителската кошница отново поскъпва
Билтън: Еврото остава подценено
Прокурор: Юн е търсил конфликт със Северна Корея, за да обяви военно положение
Как контекстът се превърна в новата сила в медийната епоха
Тръмп за стрелбата в университета Браун, Австралия и атаката в Сирия
Тръмп смята, че трябва да се чува гласът му във Фед
Land Rover пуска Defender в чест на Уинстън Чърчил
Изкуствен интелект направи кола от две скици
Надеждно и по-евтино: производители отново променят подхода си
4 кросоувъра за по 20 000 евро, които са добър вариант за зимата
Volkswagen ще затвори завод в Германия за първи път от 88 години
Земетресение с магнитуд 4,2 в южния турски окръг Хатай
„Полицай на годината“: Жандармеристът Иванов, извадил от автомобил, паднал в реката, жена
7 души, сред които и полицаи, са обвинени за участие в организирана престъпна група
Терзиев: Столичната община планира изграждането на девет паркинга за 18 месеца
преди 4 години както и на сиренето , налЕ ...? отговор Сигнализирай за неуместен коментар