Забранява се влагането на немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколада и шоколадовите продукти. Съдържанието на растителни мазнини, различни от какаовото масло, се предвижда да се означава със специален надпис отделно от съставките на шоколади и шоколадови продукти, в близост до търговското наименование на продукта, със същия размер и контраст на шрифта на текста.
Това е записано в проект на нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти.
Текстът на наредбата и мотивите на вносителя са публикувани на сайта на портала за обществени консултации strategy.bg. Обсъждането ще продължи до 8 октомври.
С наредбата се определят изискванията към продукти като какаово масло, какао на прах и какао, нискомаслено какао, шоколад на прах, шоколад за напитки, подсладено какао, шоколад, млечен шоколад, шоколад със сметана, шоколадови бонбони и други.
За какаовото масло например се изисква да съдържа свободни мастни киселини, изразени като олеинова киселина, не повече от 1,75 %; неосапуняеми вещества, определени чрез използване на петролеев етер, не повече от 0,5 %. Когато какаовото масло е получено чрез пресоване на какаовите зърна, съдържанието на неосапуняеми вещества трябва да е не повече от 0,35%.
Какаото на прах или само какао е прахообразен продукт, който е получен чрез смилане на почистени, обелени и печени какаови зърна и който е с водно съдържание не повече от 9% и съдържание на какаово масло в сухото вещество не по-малко от 20%.
За шоколада на прах е определено, че това е продукт, който представлява смес от какао на прах и захари и съдържа не по-малко от 32 % какао на прах.
Млечният шоколад трябва да съдържа по-малко от 25% обща суха какаова маса, 14% сухо мляко, 3,5% млечни мазнини, 25% обща масленост, шоколадът със сметана – поне 5,5% млечни мазнини, а обезмасленият – до 1%. Белият шоколад трябва да е с поне 20% какаово масло, 14% сухо мляко.
Текстовете предвиждат, че не се допуска влагането на аромати, които наподобяват вкуса на шоколад или млечни мазнини, в повечето видове шоколад
Количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, която се изчислява след изваждане на масата на добавените хранителни съставки.


Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
Тръмп е разтревожен от посещението на Путин в Индия
Патриарх Даниил отказа на краля на Йордания да участва в религиозен форум
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
преди 4 години както и на сиренето , налЕ ...? отговор Сигнализирай за неуместен коментар