IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle пуска шоколади KitKat на оризова основа

Надпреварата сред големите компании за производство на веган шоколад се разгорещява

18:43 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Nestle прибавя първия веган млечен шоколад сред продуктите си на фона на усилията на най-голямата хранителна компания в света за експанзия отвъд алтернативите на месото, предава Bloomberg.

От тази година швейцарският гигант в хранителните стоки ще започне да предлага шоколади KitKat на растителна основа, наречени KitKat V, съобщи Александър фон Мейлот, ръководител на бизнеса на Nestle с шоколадови изделия. Продуктът ще бъде предназначен за онлайн продажби и ще бъде пуснат също в избрани магазини на няколко пазара, включително Великобритания като тест преди евентуално по-широко разпространение.

Шоколадът, който използва формула на основата на ориза като заместител на млякото, бил разработван около две години. Основното предизвикателство в производството на алтернативи на млечния шоколад е гарантирането, че той се комбинира добре с какаото и захарта за кремообразна текстура. Други заместители като соеви или бадемови формули може да нарушат хармонията, казва Фон Мейлот.

Макар че съвсем малък брой малки брандове правят веган мляко за шоколад, повечето популярни марки все още не са се присъединили към тенденцията. Lindt & Spruengli, която е известна с великденските си зайци, завити в златиста опаковка, започна да продава шоколадови барчета на основата на овесено мляко под марката си Hello. Mars пусна веган версия на шоколадчетата си Galaxy във Великобритания. Cadbury на Mondelez International също обяви планове да произвежда млечен шоколад на растителна основа.

„Търсенето на храна на растителна основа расте навсякъде. KitKat беше логичният избор, тъй като това е най-голямата и глобална марка“, отбелязва Фон Мейлот.

Шоколадовите изделия са една от последните категории в Nestle, които не са се присъединили към тенденцията за храни на растителна основа. Миналата година Nestle Purina пусна комбинирана линия храни за домашни любимци, прибавяйки насекоми и растителен протеин от семена от бакла и просо към протеина от месото.

Миналата година Nestle пусна на пазара заместители на колбасите и също така произвежда кайма на растителна основа, както и сладолед и кафени продукти без мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още