IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев с апел към земеделските стопани в Пловдивско, засегнати от градушките

Без издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, стопаните няма как да бъдат обезщетени, изтъква зам.-земеделският министър

16:30 | 11.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър МЗХГ</em></p>

Снимка: Пресцентър МЗХГ

Заместник-земеделският министър Явор Гечев отправи апел към земеделските стопани да подадат в общинските служби по земеделие своите заявления за нанесените от градушката щети в област Пловдив, съобщава пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Крайният срок е до понеделник, 13 септември 2021 г., включително.

Гечев подчерта по време на среща със земеделски производители в Община Калояново, че ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени.

Той посочи, че министерството вече е готово с финансовите инструменти, по които ще се подпомогнат земеделците от трите общини в областта – Калояново, Раковски и Марица, които бяха най-силно засегнатите от градушката, в края на м. август 2021 г. 

Гечев коментира още, че с приетата актуализация от 15 млн. лева в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, реално са осигурени средствата, с които да се извършат плащанията на помощите към пострадалите.

 „В тази връзка сме готови с механизмите, по които ще ви компенсираме. Единият е по схемите за директни плащания, при настъпване на извънредни (форсмажорни) обстоятелства за Кампания 2021. Схемата ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара“, информира Явор Гечев.

Той обърна внимание, че в срок до 15 работни дни от настъпване на събитието (до 20 септември 2021 г.) стопаните трябва да уведомят Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ за наличието на форсмажорни обстоятелства.

Гечев поясни, че другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните, е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100%.

„Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, през съответната стопанска година. Те ще се изчислят по специални технологични карти, изготвени от МЗХГ, за целите на прилагане на помощта, за този район“, посочва Гечев.

Този вид подпомагане ще може да се ползва само от земеделските стопани, които имат сключени застраховки, като застрахователната сума се приспада от помощта и се изплаща разликата.

Гечев допълни, че в случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата, се намалява на 50 %.

„За да се приложи схемата, трябва да имате протокол от общинската служба по „Земеделие“, в който да е определен процентът на пропадналите площи“, уточни той.

Явор Гечев подчерта, че подпомагането ще бъде изплатено само по един от двата финансови инструмента, съобразно условията, на които отговарят стопаните.

„На всеки от вас индивидуално ще бъде изчислена сумата, която може да получите по двата механизма, като компенсирането ви ще бъде на база по-високата стойност. Тази, която е по-благоприятна за вас“, категоричен е той.

Заместник-министърът добави, че всеки производител, в допълнение към подпомагането си по един от двата посочени инструмента, ще получи и допълнителна подкрепа чрез минимални помощи – de minimis, независимо от степента на пропадане на площите. Тя ще бъде за ограничаване на последствията от настъпилото събитие и възстановяване на производството.

Помощта е в процес на разработване. Максималният размер на помощите de minimis за всеки един земеделски стопанин ще бъде не повече от 25 000 евро на стопанство за период от три последователни данъчни години.

До следобедните часове на 10 септември 2021 г. са подадени 150 заявления. След извършените обследвания на място от експертите са констатирани щети с на100% пропаднали площи на 339 ха, от които 150 ха с пипер и 79 ха с домати. Общо 680 ха са с щети под 100%, поясняват от ресорното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още