IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата води 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с изборите

МВР и ДАНС ще проверяват сигналите за данни за престъпления от общ характер при нарушения на изборния процес

13:08 | 08.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на предизборната кампания до днес прокуратурите на територията на страната са образували 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, съобщи на сайта си държавното обвинение.

В седем преписки и едно досъдебно производство има данни за нарушения, засягащи  изборите за президент и вицепрезидент, а във връзка с избирането на депутати за 47-ото Народно събрание се водят 158 преписки и 37 досъдебни производства.

От прокуратурата обясняват, че 36 от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Едно дело държавното обвинение е завело за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още