IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водят се преговори учебната година да започва в началото на септември

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците за тази година, каза Николай Денков

10:10 | 26.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Това заяви в "Денят започва" министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15 септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, за да се навакса с материала и да спортуват децата на открито. 

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците за тази година, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат получени, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, стана ясно от думите му.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента на склад има около 100 хил. теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

„Има здравни решения, които се вземат от здравния министър за опазването на общественото здраве. В рамките на правомощията на здравния министър той затвори училищата и ние се опитваме стъпка по стъпка да ги отворим за колкото може повече хора“, коментира Денков.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве.

„Не е редно да прехвърляме всички проблеми върху здравното и образователното министерство, след като не приемаме медицинските препоръки, които се използват в развития свят“, каза министърът.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, каза още министърът на образованието.

Данните показват, че в училищата се разпространява вирусът и то по-бързо спрямо средните данни за страната.

Николай Денков заяви, че участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
dimidi
преди 2 години
Да намалим още късият туристически сезон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още