IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стево Пендаровски се опасява от "гръцки сценарий" в преговорите с България

Главното в спора ни е историята, каза президентът на Северна Македония

10:01 | 24.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Стево Пендаровски. Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Стево Пендаровски. Снимка: ЕРА/БГНЕС

България започна да имитира Гърция и се надявам преговорите да не продължават с години, каза в интервю за македонската телевизия "Канал 5" президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, пише БТА.

По думите му България е изчаквала да се стигне до договор с Гърция, за да присъстват в него "главните идентификационни белези" - език и народност.

Пендаровски изрази опасения, че и в преговорите с България Република Северна Македония може да влезе в гръцкия сценарий. "Това, което (българският премиер Кирил - бел. БТА) Петков каза - да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме - дали няма да доведе точно до това?", коментира той.

Главното на спора с България е историята, заяви още Пендаровски.

"По отношение на историята ние можем да разговаряме - в една от тези фамозни 5+1 точки (които България постави като условие - бел. БТА) става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво е се е случвало преди 1990 година, какво е ставало с хората с българско самосъзнание, как са били малтретирани, (. . .) ние можем да говорим за това. Съгласни сме. Но не можем да говорим за това, че сме били българи до 1944 година или сме говорили "диалект на (. . .)" до 1944 година. Това е проблемът", уточни президентът.

"На тези 5+1 точки ние изпратихме наша позиция и нямаме отговор. Имаше и португалско предложение. В София казаха на португалския външен министър, че им трябват 4-5 дни, за да отговорят. Отново нямаше официален отговор и на това. За какво говорим тогава? След 6 месеца, след месец? Въпросът е дали искате да влезете в истински разговори или просто искате да бавите работата", каза Пендаровски, според когото се касае за тактически маневри от страна на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Тези "фамозни" думи показват, че скопските кратуни не са узрели и трябва още да се варят докато омекнат. Това сръбско меkepe не е в позиция да поставя условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още