IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната

Покачването на инфлацията ще е най-голямо през пролетта, очаква бившият икономически министър

11:05 | 24.01.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще има най-драматичния дефицит в историята за последните 25 години. Това прогнозира бившият икономически министър Николай Василев по bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и „ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове“.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите няма да могат да покрият разходите.

Николай Василев е на мнение, че ситуацията е тревожна, защото още преди да е приет бюджетът, се съобщава, че той ще бъде актуализиран в средата на годината.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, смята финансистът.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, което по думите му само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. „Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда“, настоява той.

Финансистът е категоричен, че мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“.

Той смята, че държавата трябваше да субсидира сметките само на социално слабите, и допълни, че в момента се подпомагат хора, които нямат толкова голяма необходимост от това.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии, без значение дали са плащали осигуровки“, потвърди Василев. 

Финансистът не очаква инфлацията да скочи драматично, но предположи, че най-голяма тя ще бъде през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Срещу експериментите с човешкото здраве (т.нар. "ваксини") и демокрацията (бембения сертификат) ще се борим до последно. Това е вредно за всеки един от нас и съмнение който има е добре да се консултира със специалист.Виж против зелени политики нямам - нека да се развиват, но когато има как да се балансира ЕСО на някаква шо годе нормална цена. Ясно е че ще е над въглищата въпросът е да не е четворно отчитайки и въглеродните квоти съответно и да се мисли в тази посока дългосрочно - поддръжка, поднояване и прочие. Това са технологии макар да е спорно колко зелени и е добре да се развиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ще си затворят очите и ще ни вкарат зорлен по политически причини Николайчо... Кой например в България въобще им иска ваксините, сертификатите и зелените политики, но ги има, нали? И никаква опозиция не може да направи нищо срещу това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още