IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е пътят към устойчиво развитие на екосистемите?

Състоянието на екосистемите в България е добро, каза Светла Братанова-Дончева от "Екосистемни изследвания с център LTER - България"

19:50 | 10.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всяко устойчиво развитие на екосистемите трябва да застъпва равномерно екологичните, икономическите и социалните елементи. Нашето развитие не трябва да нарушава развитието на бъдещите поколения и те трябва да имат достъп до същия природен ресурс като нас.

Това коментира доц. д-р Светла Братанова-Дончева, секция "Екосистемни изследвания с център LTER - България", в предаването "Made in Green" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя отбеляза, че в най-общ план състоянието на екосистемите в България е добро, но на места има сериозни процеси на деградация и трябва да се положат усилия за тяхното възстановяване и установяване на причините за негативните влияния.

"От деветте екосистемни типа в страната крайбрежните, алпийските и влажните зони са най-уязвими. Настъпващите климатични промени, като затопляне и намаляване на валежите заради засилена урбанизация, замърсяването и екстремните природни бедствия, не само увреждат екосистемите, но и тяхната функция", посочи специалистът.

Не всички ефекти на промяната на климата са лоши и някои от тях могат да бъдат използвани умно от бизнеса и местните власти, смята Братанова-Дончева. "Повишаването на температурата може да доведе до удължаване на вегетационния период на растенията, тоест може да има повече продукция...“, коментира гостът.

Учените могат да правят препоръки в подобна насока след подробен анализ и моделиране на данните, каза Братанова-Дончева.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още