IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделец: България и Румъния могат да заместят Украйна на пазара на пшеница

Важен е механизмът, по който държавата ще се намеси на пазара за зърно, посочи Борислав Петков

14:26 | 07.03.22 г. 3
Земеделец: България и Румъния могат да заместят Украйна на пазара на пшеница

България и Румъния биха могли да заместят Украйна на пазара на пшеница с количествата, с които разполагат. Страната ни има определено количество пшеница в складовете, но най-вероятно ще бъде направена държавна интервенция по закупуването на пшеница, достатъчна до реколта 2023 година – около милион и половина тона. Това прогнозира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Той подчерта, че към момента подготовката на земеделските площи в Украйна сериозно изостава, а посевите и почвите не са подхранени. „Президентът Володимир Зеленски вече издаде указ, с който освободи земеделските производители от мобилизация, за да могат те да се съсредоточат върху посевите и възможността да засеят, но доколко това е възможно под ракетен обстрел тепърва ще видим“, отбеляза земеделецът.

Борислав Петков, който се завърна от Киев преди дни, е категоричен, че няма откъде да бъде изнесена в момента пшеница от Украйна, защото пристанищата са под обстрел.  Той отбеляза, че ако войната попречи на украинските производители да засеят площите си със зърно и слънчоглед , то българските земеделци могат да отгледат добра реколта и да са актуални на пазара и очаква да се увеличат площите със слънчоглед.

Бившият председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смята, че най-важна в момента е продоволствената сигурност на държавата.

„Би следвало в складовете на държавния резерв да има количество, достатъчно за 60 дни. Виждаме че в случая презапасяването ще е за близо година и половина, смята зърнопроизводителят.  Борислав Петков съобщи, че тази пшеница винаги може да се продаде впоследствие, но по думите му, по-важен е механизмът, по който държавата ще се намеси на пазара.

Земеделският производител потвърди, че такъв не е обявен до момента и това поставя много въпросителни.

Кога в близкото минало българската направи интервенции на пазара на зърно и деблокира държавния резерв? Кои държави вече ограничиха износа на пшеница? Ще има ли недостиг на зърно и кои страни ще бъдат засегнати? Нарушена търговия, скъпи торове и слабо предлагане – заформя ли се "перфектната буря" на зърнения пазар?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а да се научим да четем... кога ?заместят... а не изместят... и ей така, като пичове ще ги заместим! Към момента половината от произведената храна в света се изхвърля... сега ще изхвърляме само 30% :):) и готово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Щом кажат от Брюксел и в мигом се заместили Украйна -Трябва на касовите бележки да пише "слава Украйна" ,а на тези от бензиностанциите и от енергото по два пъти След плащане ,всеки да е длъжен ,три пъти да каже ясно ,"слава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Yanis83
преди 2 години
Колегата как по точно си представя България и Румъния да изместят Украйна от пазара? Въобще има ли си представя за мащабите обработваемата земя в Украйна? Що за статия пускате,някой нещо бил казал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още