IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър: Веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен

Страната ни разполага със запаси от зърно за следващите две години, увери д-р Иван Иванов

22:19 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието

Няма повишено търсене на стоки, веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен. Това заяви земеделският министър Иван Иванов. Той посочи още, че с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова са провели среща със Сдружението за модерна търговия и представителите на големите търговски вериги в България, на която са ги уверили, че българските граждани трябва да са напълно спокойни за доставките на стоки.

„За ръководството на Министерство на земеделието е най-важно българското население да има достатъчно продоволствие“, коментира министърът на земеделието, цитиран от пресслужбата на аграрното ведомство.

По думите му са били обсъдени и възможностите за осигуряване на допълнителни средства и начини за подкрепа на български производители. Министърът потвърди, че основна цел е създаването на възможно най-добрата среда за устойчиво развитие на сектор земеделие.

Иван Иванов каза, че с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев са участвали в заседание на Консултативния съвет по зърното. „Мога да заявя, че страната ни разполага със запаси от зърно за следващите две години, което гарантира спокойствие на пазара“, отбеляза министърът на земеделието.

Заедно с Министерство на финансите вече се предприемат и ефективни мерки, за да може в кратки срокове да се постигне стабилност на цените на хранителните продукт, както и подкрепа на бизнеса.

По думите му се проучват възможностите за закупуване на торове директно от производител с цел да се създаде запас. „По този начин ще сме подготвени, ако се стигне до спекула с цените“, подчерта аграрният министър.

На среща с оранжерийните производители Иванов е поел ангажимент да бъде направено всичко възможно за решаване на техните проблеми. Секторът ще получи 3,5 млн. лева по de minimis, като помощта ще бъде разпределена само между стопани, които са реализирали продукция миналата година.

„В диалог с Европейската комисия ще се работи така, че  предвидената COVID помощ от 111,5 млн. лева да бъде разпределена възможно най-рано между производителите“, каза още министърът на земеделието.

Министърът съобщи, че на среща с директорите на държавните горски предприятия и директорите на регионалните дирекции по горите са се разбрали да се следят още по-строго дейностите по дърводобив и дървообработка, както и контрола при износа на дърва.

От началото на годината съвместно с Изпълнителна агенция по горите и „Търговски дружества и държавни предприятия“ са извършени над 80 хиляди проверки и са съставени близо 2 хиляди акта за установяване на административни нарушения.

Иван Иванов заяви, че както е било обявено, вече се доставя дървесина за местното население на достъпни цени. По думите му целта е да се обезпечи както този отоплителен сезон, така и следващият. Той обясни, че към момента продажбите се осъществяват вече в 21 склада в страната, като те ще станат 56 – новите четири склада са открити в рамките на Северно централно държавно предприятие – ДЛС-Воден, ДЛС-Дунав, ДЛС-Росица и ДГС-Горна Оряховица.

Иван Иванов увери, че Министерството на земеделието е в постоянна връзка с бранша, както е било и до момента. Той съобщи, че по-късно днес предстои среща на Съвета по земеделие и рибарство към ЕС.На нея той ще запознае колегите си за вариант с изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация, при който съществува вероятност България да предложи на Европейския съюз да активира други механизми, предвидени в Договора за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още