IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява за компенсации за стопани, развиващи нисковъглеродно земеделие

Емисиите от селското стопанство на България се увеличават с 10%, сочат данни на Европейската агенция по околна среда

14:13 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Селското стопанство е един от секторите, който ще бъде включен в политиките на ЕС за намаляване на въглеродните емисии. Секторът е сред големите замърсители с въглероден диоксид в общността, но в същото време данните на Европейската агенция по околна среда показват, че в периода между 2005 година и 2019 година емисиите от селското стопанство намаляват минимално.

Опасенията са, че тази тенденция ще се запази и към 2030 година те ще намалеят с едва около 2% спрямо нивата през 2005 година. Това ще бъде недостатъчно, за да се постигне въглеродна неутралност за повечето държави от общността или те ще трябва да ограничат много по-съществено други сектори, за да изпълнят своите национални цели.

България ще настоява зелените практики в сектора да бъдат съпроводени от компенсации за производителите, които ги прилагат, за да не се губи конкурентоспособността им. Българската позиция е изказана от министъра на земеделието Иван Иванов по време на неформално заседание на министрите в сектора, провело се в Страсбург. Франция е ротационен председател на ЕС до 1 юли.

Пред своите колеги Иванов е посочил, че за България благоприятни за намаляване на емисиите и съхранение на въглерод са поддържката на растителна покривка през най-чувствителните периоди през есенно-зимния сезон, отглеждането на азотфиксиращи култури, прилагане на подходящи сеитбообороти и добавянето в почвата на биоразградима биомаса, посочват от пресцентъра на Министерството на земеделието.

В изказването си аграрният министър е коментирал още, че за да се гарантира успехът на мерките за намаляване на емисиите от парникови газове или улавяне на въглерод, следва точно да се дефинират подходящите практики, да има добра предварителна преценка относно тяхната приложимост в стопанствата и да се осигури добра информираност на земеделските стопани.

Внедряването на тези решения трябва да бъдат подкрепени финансово по "адекватен начин", е изтъкнал още той.

Данните на Европейската агенция по околна среда показват, че в периода 2005-2019 година емисиите от българското селско стопанство се увеличават с 10%. Ако досегашните мерки останат същите, страната няма да изпълни ангажиментите си, става ясно още от доклад на агенцията, публикуван в края на 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още