IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сектор земеделие ще получи от бюджета допълнително 150 млн. лева

Приоритет при разпределянето на субсидиите и преходната национална помощ ще имат малки и средни земеделски стопанства

18:01 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

В бюджета на земеделското министерство за 2022 година са предвидени допълнителни 150 млн. лева извън традиционно отпусканите досега средства за сектор земеделие. За това съобщи министърът на земеделието д-р Иван Иванов, предаде пресцентърът на аграрното ведомство.

Министърът напомни, че политиката на националното подпомагане в земеделието се осъществява чрез използването на инструмента на държавните помощи и преходната национална помощ, насочени към категорията малки и средни земеделски стопани.

Общият годишен размер на средствата за подпомагане се определя всяка година в бюджета на ДФ „Земеделие“ със Закона за държавния бюджет на България. За изминалата 2021 г., както и през предходните години финансовият ресурс е определен в рамките на 300,350 млн. лева. С допълнителните 150 млн. лева общият финансов ресурс за подпомагане става 450,350 млн. лева. Със средствата ще се покрият разходите по съществуващите държавни помощи, минималните помощи, преходната национална помощ, както и за Временната рамка, прилагана във връзка с Covid пандемията.

Министърът обясни, че допълнителните средства са разпределени по различни направления. От тях 111,5 млн. лева е държавната помощ за осигуряване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятията, които през периода на пандемията са изправени пред внезапен недостиг на средства.

За извънредна подкрепа на земеделските стопани - помощ de minimis, са предвидени 8,5 млн. лева. За подкрепа на свиневъдите за хуманно отношение към животните и за обезпечаване на разходите на регистрираните ветеринарни лекари, свързани с имунопрофилактиката на животните, са планирани 12 млн. лева.

На 7 млн. лева в земеделското министерство изчисляват компенсациите на понесени 100% щети по земеделски култури вследствие на природни бедствия, настъпили през 2021 г.

За обезпечаване изплащането на обезщетения за щети през 2022 г. са предвидени 11 млн. лв. по преходната национална помощ – целта е да се изплати в пълен размер, а не на траншове преходната национална помощ за овце майки и кози майки (ПНДЖ3) в рамките на 2022 г.

От МЗХГ посочват, че в рамките на ресурса от 300,350 млн. лева през тази година ще продължи подпомагането в сектора по нотифицираните схеми за държавни помощи и преходната национална помощ.

Що се отнася до бюджета на Министерство на земеделието, д-р Иванов обясни, че в него са предвидени допълнителни средства спрямо 2021 г. в размер на 10 млн. лв. Те са разпределени в няколко направления.

Предвидено е финансиране от 3 млн. лева за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2022 г.

За осъществяване на обществената  услуга за защита от вредното въздействие на водите, която съгласно Закона за водите е възложена на „Напоителни системи“ ЕАД посредством договор с министерството, са планирани 5,3 млн. лева.

За обезпечаване на контролната дейност, която се осъществява от структури на министерството, са предвидени 0,9 млн. лева, а за финансиране на дейността на Селскостопанската академия  – 0,8 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още