IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от ареста на Борисов и приближените му няма да е толкова видим

Мобилизиращата способност на ГЕРБ е доста ограничена и затова не е в силна позиция, каза политологът Антоний Тодоров

20:53 | 21.03.22 г.
Ефектът от ареста на Борисов и приближените му няма да е толкова видим

Акцията по задържане на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия директор на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова визираше не толкова самите арестувани и освободени впоследствие, а целта ѝ бе по-скоро да се попита публично прокуратурата защо досега нищо не е направила по един куп дела. Това каза политологът и преподавател в НБУ проф. Антоний Тодоров в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Ефектът от арестуването на Бойко Борисов и приближените му няма да бъде толкова видим. Ако ГЕРБ предизвикат предсрочни избори, макар в момента те да не са в състояние да го направят, изходът от тях е трудно предвидим, каза събеседникът.

По думите му управляващите ще направят всичко възможно да избегнат предсрочни избори.

"От друга страна, мобилизиращата способност на партия ГЕРБ е доста ограничена и затова не е в силна позиция. Конституционните инструменти за предизвикване на предсрочни избори не са твърде много. ГЕРБ например може да предложи вот на недоверие на правителството. Предизвиквайки правителствена промяна, те вероятно си представят, че може да влязат в коалицията като изместят БСП, посочи Тодоров.

„Смятам, че те по-скоро се опитват да влязат в такъв сценарий”, каза гостът.

Въпросите за цената на газа и на тока може наистина да доведат до по-сериозно социално и политическо напрежение, смята Тодоров.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още