IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Славов: Въглеродният отпечатък се компенсира с възстановяване на природата

Компанията DIGITALL има дългосрочна екологична политика, съобщи изпълнителният ѝ директор

22:00 | 21.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-лесният начин да се компенсира въглеродният отпечатък е да се подпомогнат проекти за възстановяване на природата по света в големи участъци, които са били унищожени съзнателно, където е имало масово изсичане на гори или замърсяване на реки. Това коментира Ивайло Славов, изпълнителен директор на DIGITALL, за „Made in green”, рубрика на предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нито една компания не може да измери с точност колко е въглеродният ѝ отпечатък, налице са помощни средства и апликации, които помагат, но в крайна сметка целта е всички да станем неутрални до 2040 година. За радост, технологичният бизнес не създава твърде много въглеродни емисии“, посочи той.

Що се отнася до стратегиите за намаляване на въглеродния отпечатък от страна на технологичните компании Славов съобщи, че е налице т.нар. метод на три R  - reduce, reuse, recycle ("намали", "използвай отново", "рециклирай" - б.р.).

„Трябва да положим всички усилия по време на работния процес да намалим въглеродните емисии. Това означава, например, да спрем да ходим с автомобил на работа, да купим тротинетки за нашите служители, да внимаваме къде хвърляме боклуците си, да разделяме отпадъците”, каза Славов и уточни, във връзка с преизползването на нещата, налице е стандартно ISO 2014 , което регламентира екологичната политика в рамките на компанията.

За пример той даде керамичните чаши, които служителите използват всекидневно, както и организацията по всички възможни начини да се рециклират отпадъци.

Изпълнителният директор на DIGITALL потвърди, че компанията се стреми да се освободи от  ненужните превозни средства и да създаде условия, в които не се произвеждат въглеродни емисии. Ивайло Славов подчерта, че възвръщаемостта от подобни инвестиции е дългосрочна. Като пример за Greenwashing в технологичните компании IT  експертът посочи предлагането на облачни услуги.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Кисимов
преди 1 година
Въглеродния кръговрат не трябва нито да спира нито да се забавя както иска уроспията Урсула. Повече емисии СО2, по-високи добиви, повече парникови газзове, по-комфортен климат. Намалението е план за разорение а не възстановяване, за последното е нужно нарастване на емисиите +15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още