IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании ще оценяват въглеродния си отпечатък

БФБ и технологичната компания Plan A стартират инициативата Oxygen с платформа за отчитане въздействието на фирмите върху околната среда

12:29 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българските компании ще измерват и отчитат своето екологично, социално и корпоративно въздействие, като получат оценка на въглеродния си отпечатък и други индикатори, свързани с ESG. Това става благодарение на инициативата Oxygen („Кислород“). Българска фондова борса (БФБ) и дъщерната ѝ компания Financial Market Services в партньорство с европейската технологична компания Plan A ще предоставят на фирмите научно базираната SaaS платформа на Plan A, съобщиха от БФБ.

„Инвеститорите по целия свят все повече вземат под внимание съответствието с ЕSG индикаторите при своите инвестиционни решения и ние сме убедени, че компании, които измерват и отчитат ефекта от своите политики за устойчивост чрез Oxygen ще имат улеснен достъп до капитал и цялостно конкурентно предимство”, коментира възможностите на инициативата доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Любомила Йорданова, основател и главен изпълнителен директор на Plan A., напомни, че регулаторният натиск се увеличава, а инвеститорите, служителите и потребителите отдават все по-голямо значение на компаниите, които отчитат своето ESG въздействие (опазване на околната среда, социални политики и корпоративно управление). Тя потвърди, че те разработват устойчиви бизнес модели в съответствие с техните ценности.

По думите ѝ, с инициативата Oxygen българските компании ще „получат прозрачен 360-градусов преглед на ESG представянето им, което ще им позволи да изпреварят законодателството, да намалят риска и да стимулират устойчивата трансформация“.

Oxygen е базирана на технологична платформа, разработена от Plan A, чрез която компаниите могат да оценят въздействието на бизнеса си върху околната среда с въвеждане на данни и бързата им обработката в няколко лесни стъпки, на български език.

ESG отчитането е ключово know-how на Plan A, въз основа на коeто изграждат технологични инструменти, които дават възможности на компаниите да отчитат по-добре и да действат по отношение на своите нефинансови резултати.

Едно от предимствата на Oxygen, специално за публичните компании, е във възможността да генерира Нефинансовата декларация, която е разработена, съгласно Таксономията на ЕС и включва наложилите се в световната практика ESG показатели. Генерираната декларация съдържа количествена и качествена информация, която е структурирана текстово и графично в три основни части – корпоративна, екологична и социална и улеснява максимално публичните компании, особено в годишния отчетен период.

Освен технологичната платформа в инициативата Oxygen са включени консултации и обучения, като първото от тях с фокус върху публичните компании е планирано за 10 март, съобщиха от БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още