IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулева: Таванът на цените ще донесе само спекула

Свиване на ДДС от 20% на 9% за хляба ще спести едва 74 стотинки на месец, пояснява бившият социален и икономически министър в кабинета на Сакскобургготски

10:32 | 01.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Таванът на цените няма да донесе нищо друго, освен далавера и корупция, тъй като това ще бъдат цени, определяни от служители. Това мнение изказа бившият социален министър, а след това и икономически министър в кабинета на Симеон Саккобургготски Лидия Шулева.

„До нищо положително няма да докарa”, каза тя пред bTV. Подобно е мнението ѝ и за намаляването на ДДС.

„Някой да е почувствал по-ниски сметки в заведенията, откакто за тях беше понижено ДДС, или пък по-ниска цена на бирата, за която също се понижи“, попита реторично Шулева. Мярката няма да докара до чувство за по-добри цени у популацията, заключи тя.

„На кой тъкмо хляб ще бъде понижен Данък добавена стойност, откакто има десетки типове, или на всички тестени произведения. Ако при главен вид хляб ДДС се понижи от 20 на 9%, са направени калкулации, че на месец спестяването може да е 74 ст. Тези 74 стотинки толкоз значими ли ще се окажат в бюджета на хората“, попита Шулева. При олиото спестяването на месец би било 34 стотинки. И то в случай че допуснем, че това понижаване на ДДС отиват непосредствено при потребителя, коментира с помощта на примери предложенията Шулева.

По думите ѝ мерките би трябвало наложително да са ориентирани към производителите - животновъди, растениевъди. Задължително би трябвало да се компенсират високите цени на торовете и фуражите, защото от там идва и по-високата цена на крайните артикули. Така би трябвало държавата да се намеси в началото на веригата.

По думите ѝ нулев данък за реинвестирана печалба е доста по-правилно решение от понижаването на ДДС.

„Ясно би трябвало да се дефинира понятието енергийна беднотия, да се даде поддръжка за семействата, чиито жилища не са изолирани и заплащат по-висока сметка за ток. Ваучерна система за доплащане на едни обезпечени киловатчаса енергия, нужни за най-малък комфорт в жилището, е друга съответна мярка“, каза още Шулева. По думите ѝ темата би трябвало да е водеща в дневния ред на управлението, защото скоро и жителите ще излязат на свободния пазар на енергия.

Според нея и критериите, по които избрана група хора подлежат на обществено подкрепяне, би трябвало да се актуализират спрямо инфлацията. Те са от предходната година, а заради това в този момент огромна група остава отвън подпомагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Твоя въпрос не важи ли за всеки възрастен човек в България? Не важи ли и за теб самия, ти не трябваше ли да си в затвора? Сигурен съм че си правил достатъчно нарушения през живота си за да отидеш там, както аз и всички останали, това е нивото на държавата ни, съобразявай се с него, не се мисли за голяма работа, не си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая не трябваше ли да е в затвор... що ни дава акъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още