IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foodobox обедини потребители и заведения в борбата срещу разхищението на храна

На сайта предлагаме лесни начини за правилното съхранение на продуктите, посочи Джейн Димитрова, основател на приложението

17:11 | 10.05.22 г.
Foodobox обедини потребители и заведения в борбата срещу разхищението на храна

„Когато известни брандове ни се довериха и видяха, че каузата си струва, че разходите се оптимизират и има нови клиенти, нещата станаха по-лесни”, сподели тя възможностите пред социалното предприемачество.

По думите ѝ приложението foodobox в момента покрива десет града в България и има над 200 бизнес партньора, които ежедневно предлагат храна, и около 20 хиляди потребители, които ежедневно я спасяват, като отиват на място в хранителните обекти и вземат хранителни продукти с намаление.

Димитрова заяви, че в България годишно се разхищава около 90 килограма храна на глава от населението и направи сравнение с Гърция, където се изхвърля около 40 килограма.

Тя смята, че решението е в превенцията – да пазаруваме по-осъзнато, със списък, а излишната ни храна да споделяме, а не да изхвърляме.

„Една от целите в Зелената сделка е до 2023 година разхищението на храна да се намали наполовина“, напомни Джейн Димитрова и смята, че постигането на нулев отпадък е трудно постижимо.

Според нея обаче храната може да се „спаси” от изхвърляне като се пазаруват стоки с наближаващ срок на годност и когато те се споделят със семейство и с приятели.

„Има много варианти да се предотврати изхвърлянето на годна храна. Най-голямо количество храна се изхвърля в домакинството и в нашия сайт предлагаме лесни трикчета за удължаване на живота на храната като се започне от правилното ѝ съхранение", посочи Димитрова и съветва хлябът да не се съхранява в хладилник, а в хартиена торбичка на хладно място, но може и да се замрази.

Още за това как се развива социално предприемачество в България, възможно ли е постигането на нулеви отпадъци, как да предотвратим изхвърлянето на годна храна, кои са иновативните решения срещу продоволствена криза и къде е мястото на нашата страна в борбата срещу разхищението на храна, може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още