IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSEI: България остава лидер на Балканите по климат за развитие на стартъпи

България може да се превърне в регионален технологичен център с правилните политики, смятат от консултантската агенция StartupBlink

21:25 | 14.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

България остава първа на Балканите по климат за развитие на стартъпи макар и с влошени показатели. Това показват данните от Global Startup Ecosystem Index (GSEI) - световна класация, която подрежда страните на база доколко е благоприятен климатът за развитието на нови компании.

Според класацията страната ни се нарежда на 36-о място за 2022 г., като пада с една позиция за година. Въпреки това България остава най-високо класираната страна на Балканите. След нас се нареждат Румъния (39-о място), Хърватия (45-о място) и Гърция (48-о място), пише БГНЕС.

Проучването се прави от консултантската агенция StartupBlink, която оценява колко лесно е за стартиращите бизнеси да работят в дадена страна.

Важно е да се отбележи, че националният ранг на България се влияе положително от резултата ѝ за количеството, където тя се нарежда на 27-о място в света, отколкото от резултата ѝ за качество.

Сред примерите за успешни стартъпи от България са посочени Payhawk и Ucha.se. Ucha.se е платформа за видеоуроци, която в разгара на пандемията успя да локализира съдържанието си за два чуждестранни пазара.

Негативен тренд, който показват данните е, че всички класирани български градове са записали по-ниска позиция тази година.

"София, класирана на 1-во място в България, има лек спад от 2 позиции и е 123-та в световен мащаб, запазвайки позицията си на 2-ри по ред в класацията град на Балканите. София се класира в топ 100 за пет индустрии, като най-високо е мястото ѝ в областта на маркетинга и продажбите - на 81-во място в световен мащаб", става ясно от данните на консултантската агенция.

Вторият град - Варна - пада с 224 места до 644-то място в световен мащаб, като категорично утвърждава най-високо класираната София като доминиращ български център за предприемачески иновации и показва централизацията на българската екосистема.

България има само 2 града в топ 1000 на стартъп екосистемите тази година, в сравнение с 3 града през 2021 г., след като Пловдив отпадна от индекса. В сравнение с 2020 г., когато тя е имала 4 града в класацията, се забелязва ясна негативна тенденция в развитието на българските стартъп екосистеми.

„Като цяло стартъп екосистемите в България са загубили инерция“, се казва в анотацията на изследователите от StartupBlink.

Според нея България има сравнително малък пазар, но отговаря на няколко ключови изисквания за стартиращите пбизнеси: силна цифрова инфраструктура, ниски разходи и най-добрите технологични таланти. България също така е създала силна подкрепа за стартъпи с редица успешни акселератори, както и няколко възможности за финансиране от Европейския съюз (ЕС) за местни основатели на ранен етап на развитие.

„Предприемачи и дигитални номади от цяла Европа забелязват българската стартъп сцена и преместват свои бизнеси в страната, привлечени от ниските разходи за живот и специалните данъчни облекчения, предлагани от публичния сектор“, твърдят анализаторите.

„България разполага с изобилие от технически квалифицирани таланти, специализирани в модерни технологични отрасли като машинно обучение и анализ на данни, което предполага че екосистемата има потенциал да се превърне в регионален технологичен център, ако се прилагат правилните политики“.

САЩ, Великобритания и Израел заемат първите три места в класацията, следвани от Канада, Швеция и Германия. Първата десетка се допълва от Сингапур, Австралия, Франция и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
България остава лидер на Балканите по климат (zа отглеждане на ***). Лидер по климат. А как го лидира този климат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още