IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Стойчев: Кадрите за софтуерния бизнес идват от десет български университета

Още през първата година ИТ експертите връщат на държавата чрез данъци субсидиите за студентското им място, посочи управляващият партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co

21:30 | 08.07.22 г. 2
Л. Стойчев: Кадрите за софтуерния бизнес идват от десет български университета

Той коментира данните от проект на CBN Panoff, Stoycheff & Co, в който са си поставили за задача да отговорят на въпроса откъде ИТ сферата, в частност софтуерната индустрия, черпи кадри за офисите си в България. 

„В България идват световни софтуерни корпорации и е интересно да се знае към кого се обръщат за кадри“, посочи Стойчев и разкри, че 138 учебни заведения в целия свят дават кадри за софтуерния бизнес у нас. 

Според него кадрите обаче основно се образоват в десет български университета, както и няколко академии, които имат много сериозно присъствие вече в България. „Те са „бърза писта” за влизане в индустрията и са разположени на територията на цялата страна”, каза Стойчев.

По думите му, бизнесът наема хора от тези университети и се опитва да ги развива. Студентите от тези десет института веднага получават по-високо заплащане, дори до два пъти над средното в сектора.

Той потвърди, че тези хора, като напуснат студентската скамейка още през първата година връщат на държавата чрез данъците си субсидиите, които са дадени за студентското им място.

Стойчев изрази надежда, българите от чужбина могат да решат да се върнат като разберат как се развива ИТ индустрията.

Къде са училищата в България, които образоват учениците си така, че те да могат директно да работят в софтуерния бизнес като junior програмисти за добри пари?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
въздържайте се от такива глууупци! до преди 5 години нямаше такъв университет, всичките кадри в ИТ-то са самоуки, сега може би само софтуерния университе, ако се брои за такъв! ... тоа па изкара чак 10!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Оф тоя платен коментатор с тайните си източници на фабрикувана статистика хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още