IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крие незаконната търговия с домашни любимци?

Ще има ли система, чрез която да се проверяват по-лесно обявите за продажба, коментира Тихомир Димитров, ръководител отдел "Програми" на Фондация „Четири лапи“

23:03 | 13.07.22 г.
Какви рискове крие незаконната търговия с домашни любимци?

Според него може да се наложи покриването на много медицински и административни разходи. „Нашата цел е да помогнем на купувачите и основния ни призив е да не бъдем импулсивни когато вземаме домашни любимци, защото това е ангажимент за повече от десет години“, посочи Димитров.

По думите му много лесно е да вземеш малко сладко куче от интернет, но то може да се окаже с болест, която да има нужда от много разходи за ветеринар.

Димитров потвърди, че законодателството в България е разписано добре и европейските директиви са вложени в него, но за съжаление то не се спазва. „Броят на регистрираните развъдници е много малък, а по интернет масово се продават скъпи породисти кучета незаконно, като цената им може да достигне 3 хиляди евро“, посочи експертът.

Според него всеки купувач трябва да бъде внимателен и да зададе някои основни въпроси на продавача преди да вземе решение. „Всяко куче трябва да има микрочип, паспорт и поставени ваксини. Важно е да се знае и възрастта на кучето, дали е до осем седмици, защото не трябва да се отделя от майка си преди това. Да се види и къде е майката, ако я няма защо не е там, наблюдавайте и поведението на кученцето, съветва той. – Най-добре е да се купува от регистрирани официално развъдници.

Димитров се надява търговията да стане по-прозрачна, да се знае дали животното е внесено законно, как е придобито.

„Ако кучето е внесено незаконно, на новия собственик ще се наложи да плати карантинни такси. Ако не е минало през ветеринар и няма паспорт, после купувачът трябва да направи разходите сам. Ако няма договор за сделка, а някои породи струват 3 хиляди евро, човек не знае кого има насреща, дали не подпомага сенчести бизнеси", каза Димитров.

Информационната кампания на Фондация „Четири лапи“ ще продължи две години. От организацията вече са се свързали с държавните институции и предлагат да се въведе система чрез която да се проверяват по-лесно обявите за продажба на домашни любимци.

„Нашата цел е да има техническо решение. При публикуване на обява да се проверява дали кучето има чип, паспорт, дали са му поставени ваксини, дали не е под осем седмици. Тази информация се съхранява в регистри, и трябва да се сравнява с тази в обявите. Има внедрени такива системи в Швейцария и Холандия и може да се почерпи опит от тях. Важно е и държавата да сътрудничи с неправителствения сектор“, настоява да се внедрят и в България добрите практики експертът.

Как се осиновява бездомно животно от приют? Какви въпроси трябва да зададе купувача при покупката на породисто кученце? Как трябва да изглежда здравото животинче? Какъв е обемът на незаконната търговия с домашни любимци онлайн? Кои са добрите практики, които изсветляват търговията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още