IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С инвестиция от 84 млн. лева в Първомай ще се произвежда техника за роботизирана хирургия

Даниел Лорер връчи сертификат на „Интуитив Сърджикал“ за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите

16:59 | 14.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Високотехнологичната компания „Интуитив Сърджикал“, която произвeжда техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи, ще инвестира 84 млн. лева собствени средства в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив.

При реализирането на инвестиционния проект първоначално ще бъдат открити над 100 нови работни места.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите на компанията, която е поредният пример за привличане на международни компании, които разкриват иновативни и високотехнологични производства в България, съобщиха от министерството.

„Интуитив Сърджикал“ планира разширение в България с цел засилване на присъствието си в Европа. Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.

В началото на тази година е регистрирано българското дружество „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД, което е 100% собственост на швейцарското дружество и ще реализира инвестиционния проект. Той е свързан с изграждане на най-модерен производствен обект за 3D ендоскопи за роботизирана хирургия.

Целта на инвестицията е подобряване на пазарната конкурентоспособност и възможностите за увеличаване на мащабите за растеж в бъдеще. Проектът включва производство на микрооптика, кабелни комплекти, модерни процеси като лазерно заваряване и микрозапояване, както и сглобяване.

„Интуитив Сърджикал Сарл” е дружество, регистрирано в Швейцария, с предмет на дейност провеждане на дейности, свързани с изследвания и разработване, както и производство, продажба, наемане и предоставяне на машини, инструменти и приспособления за медицинска диагностика и роботизирана хирургия, както и предоставянето на услуги, свързани с такива машини.

„С този проект, само за последните четири месеца, по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 11 проекта (седем - клас А, три - клас Б и един - приоритетен проект) с общ размер на планираните инвестиции 231,08 млн. лева, които ще разкрият над 1500 нови работни места, съобщи Лорер. – От тези проекти осем са извън столицата, в това число три в общини с безработица над средната за страната, а шест от тях се осъществяват във високотехнологични производства и услуги“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още