IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Симидчиев: Устойчива мярка срещу пандемията е ваксинирането

В здравеопазването трябва да има повече профилактика, повече превенция, настоява пулмологът, зам.-председател на комисията по здравеопазването в НС

16:53 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е в нова Covid вълна. Както темпът на нарастване на заразените, така и абсолютният им брой на дневна база показват, че сме в поредната вълна. Става въпрос за подварианта BA.5 на омикрона щама, който е по-заразен, но не е толкова тежък. Хубавото е, че около 30% от българите са ваксинирани, а това, което трябва да направим, е да говорим отново, че устойчива мярка срещу пандемията е ваксинирането. Това каза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Той допусна, че вълната може би ще бъде по-лека, но настоява за по-сериозна подготвка, защото „този вирус винаги е успявал да ни изненада в миналото“.

„Трябва да има информационна кампания, която да разсее митовете и да покаже на хората, че ваксинацията е безопасен и ефикасен начин да се справяме с пандемичната вълна, да не влизаме в болница и да няма рискове от интензивно отделение и евентуално от смърт”, настоява д-р Симидчиев.

Той е на мнение, че досега не се е провела истински добра мащабна кампания, която да говори на базата на истинските притеснения на хората.

Лекарят смята, че трябва да се подобри нагласата на голяма част от населението спрямо ваксинацията срещу Covid, като чрез различни канали се предложи научна и достоверна информация.

Що се отнася до плана за справяне с пандемията, д-р Симидчиев съобщи, че започва да се мисли за адаптиране на някои от параметрите, за да може по-гъвкаво и по-точно да се реагира. „Планът трябва постоянно да се обновява, за да може да бъдем актуални към всеки един нов вариант“, съветва здравният експерт.

Във връзка с подварианта BA.5 на омикрон щама, който се разпространява в момента в България, лекарят посочи, че основните мерки, които трябва да се спазват, са свързани със здравните заведения. „Там се концентрират потенциално заразени с Covid хора, а на същото място отиват и хора, които са хронично болни, тоест рисковите хора. Така комбинацията от рисков човек, който би могъл да бъде заразен, заедно с човек, който вече вероятно е заразен, трябва да бъде предотвратена“, обясни д-р Симидчиев.

Според него носенето на маски в лечебните заведения трябва да е задължително, но не смята, че други мерки се налагат на базата на протичането на инфекцията до момента.

„Много важно нещо е да реагираме адекватно на заплахата – нито твърде бурно, нито твърде слабо. Ако реагираме твърде слабо – заразата ще се разпространи и ще имаме високо ниво на смъртност. Ако реагираме твърде бурно – ще се получи автоимунно заболяване“, предупреди лекарят. "Ключовото е правилното дозиране на мерките.”

Д-р Александър Симидчиев е на мнение, че в здравеопазването трябва да има повече профилактика, повече превенция, да се мисли как да не се стига до тежки заболявания. Той е категоричен, че лечението им, след като възникнат, е най-скъпият и неефективен възможен вариант.

Каква оценка постави д-р Александър Симидчиев на постигнатото в българското здравеопазване? Липсата на стратегия и приоритети ли са причините, заради които резултатите в здравеопазването да не са добри? Какви избори трябва да проведе България, за да се справи с кризите? Каква е ролята на нашата страна на Балканите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още