IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат маските на закрити обществени места в София

Заповедта на Столичната РЗИ влиза в сила от 4 август и е с продължителност 30 дни

11:36 | 02.08.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От четвъртък на територията на София-град се въвежда носене на предпазни маски в закрити обществени места и се ограничават свижданията в болниците. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

Временните противоепидемични мерки на територията на област София-град са за 30 дни, считано от 4 август 2022 г.

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, включително лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст, за персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност; за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;  за участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;  при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от1,5 метра.

В закрити помещения, както и на работното място, трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма.

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на Covid-19 както и за други остри заразни болести.

Ограничават се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар за здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с Covid-19.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Столична РЗИ пред Административен съд София-град по реда на АПК. Административният акт обаче подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Бате стига вече с тези глyпoсти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
"до.би.тък" било забранена дума. Аха, значи затова си мълчат за умрелите от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Наистина ги смятат за забранени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Някой сериозно да е вярвал, че ТОРМОЗЪТ няма да продължи? Изобщо не ги интересува смъртността на населението. Иначе как да се обясни гробното мълчание за ежедневно умиращите от сърдечно-съдови болести над 200 души? И още поне 50-60 от ракови заболявания? Някой да се е закахърил за тях? Все едно, че мре ***, а не хора, при това на най-различни възрасти. Лицемери ниедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още