IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целево финансиране от служебния кабинет за определени услуги препоръчват експерти

Да се дадат насоки за оптимизации на потреблението с цел икономия на разходите, предлагат икономисти

12:21 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебното правителство ще даде приоритет на мерки в социалната сфера. Това предвиждат бившият социален и икономически министър Лидия Шулева и здравният икономист Аркади Шарков. Те коментираха, че е добре служебният кабинет да помисли за възможни оптимизации на потреблението с оглед трудните месеци, които предстоят заради цените на енергийните източници.

„Една от основните задачи, с която новия кабинет трябва да се заеме, е да определи и разшири кръга на хората, които имат нужда от енергийно подпомагане”, така коментира служебното правителство и неговите първи стъпки бившият социален и икономически министър Лидия Шулева. Хората, които имат нужда от такова подпомагане, са доста повече.

“Имайки предвид нещата, които Гълъб Донев направи като социален министър в предишното служебно правителство на президента, смятам, че би могъл да вземе като отправна точка хората, които са под линията на бедност. Те са много повече от тези, които са обхванати от енергийното подпомагане”, допълни Шулева. Това ще подкрепи най-уязвимата група от населението, уточни тя. 

"Хубаво е, че министър-председателят има богат опит в социалната сфера. Има и вицепремиер социален министър. Мисля, че немалка част от мерките, които ще предприеме това правителство ще бъдат насочени в социалната сфера", коментира още Шулева.

Служебното правителство няма правомощия да намали ставката на ДДС, но има други възможности, като да продължи и развие ваучерните програми за различни нужди, смята Аркади Шарков. „Служебното правителство може да създаде ваучерни програми за различни нужди, да дава целево финансиране за определен вид нужди като ток, лекарства и други”, обясни здравният икономист.

“Първоначално трябва да се обърне внимание на хората, които са в риск от изпадане. Август и септември ще бъдат сравнително спокойни месеци, но октомври се очакват много по-големи ексцесии по отношение на цени”, смята още той.

Има достатъчно резерви в бюджета, отбеляза Шулева. Тя припомни за предложението за две различни тарифи за комуналните услуги. По думите ѝ може да се помисли и за икономии в домакинствата. Според нея трябва да се дадат насоки към населението какви възжможни оптимизации на потреблението биха могли да бъдат направени с оглед спестяване на разхода.

Подаване на вода с по-ниска температура и разреден график на електротранспорта в София са сред мерките, които Шарков прогнозира.

Има неизползван ресурс и за саниране. Мерки като саниране на жилища, подмяна на дограма намаляват цените за отопление, допълни Шулева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още