IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП събра 18,6 млн. лева от необслужвани кредити

От началото на годината приходите от тези неразплатени задължения бележат значителен ръст

10:50 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП събра 18,6 млн. лева от необслужвани кредити

Националната агенция за приходите (НАП) събра 18,59 млн. лв. от необслужвани кредити по европейски програми, към фонд „Земеделие” и други държавни фондове, съобщиха от НАП.

От началото на годината приходите от тези неразплатени задължения бележат значителен ръст. Събраните над 18 млн. лв. са 172% от планираните приходи от този вид за цялата 2010 г. През 2009 г. събраните суми от частни държавни вземания са били малко над 17 млн. лв.

Експертите от дирекция „Частни държавни вземания” в НАП отчитат ръст от 18% на разплатените дългове по европейски програми, което е значителен напредък, като се има предвид, че тези вземания в по-голямата си част са трудно събираеми. Основната причина е липсата на имущество на длъжниците.

Почти 80% от приходите от необслужвани кредити са постъпили по банков път за сметка на погасяванията с компенсаторни записи. През миналата година съотношението между двата начина на погасяване на необслужваните кредити е било 52% на 48% в полза на компесаторките. С компенсаторни записи могат да бъдат погасявани само задължения за лихви по Закона за уреждане на необслужваните кредити.

Доброволните плащания на неразплатените кредити към различни фондове спестяват на длъжниците значителни разноски за изпълнителни дела и държавни такси, посочват от НАП.

Управителите и представителите на търговските дружества и кооперации със задължения носят наказателна отговорност, ако в 30-дневен срок от спирането на плащанията на фирмите не поискат откриване на производство по несъстоятелност, припомнят от агенцията.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още