IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделно звено в митниците ще разследва акцизните нарушения

Кантрабандата, неплащането на данъци в големи размери и нарушаването на правилата за транзитен превоз също са в правомощията на новите инспектори

15:32 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отделно звено в митниците ще разследва акцизните нарушения

Престъпленията, свързани с акцизните стоки и контрабандата, ще бъдат обект на проверки от специални „разследващи митнически инспектори”. Това предвиждат промени в Закона за митниците и Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

В задълженията на новите инспектори ще влизат още разследване на случаи на укриване или неплащане на данъци в големи размери, неправомерно получаване на суми в големи размери от държавния бюджет, нарушаване на правилата за транзитен превоз, както и престъпленията, свързани с валутните ценности.

Новото звено в митниците по никакъв начин не изземва функциите на полицаите при разследване на подобни престъпления, поясниха от финансовото ведомство.

Митническите инспектори няма да разследват престъпления, ако в тях са замесени други служители на Агенция „Митници”.

Подобен нормативен подход е бил възприет и в предишни редакции на Наказателно-процесуалния кодекс от 1999 г. и 2000 г. чрез включването на митническия дознател сред разследващите органи.

Възстановяването на правомощията на митническите органи за разследване става след неколкократни препоръки от страна на Еврокомисията, допълват от финансовото министерство.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още