IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти пореден аукцион с най-ниска доходност по българските ДЦК

На вчерашния аукцион за 7-годишни ДЦК бе постигната доходност от 4,4% при презаписване от близо три пъти

12:14 | 20.09.11 г. 1
Четвърти пореден аукцион с най-ниска доходност по българските ДЦК

Рекордно понижение на среднопретеглената годишна доходност до 4,40% бе регистрирано на проведения вчера аукцион за продажба на 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, съобщават от Министерството на финансите.

При предходното предлагане на седемгодишните облигации (15 август т.г.) доходността бе 4,53%, а най-високата доходност по тази емисия беше 6,09%, регистрирана през май 2010 година.

Постигнатата вчера доходност по емисията е по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария (6,03%) и Турция (4,83%).

Заявените поръчки за участие в аукциона достигнаха размер от над 160 млн. лв. и близо три пъти превишиха предложеното количество от 55 млн. лева. Резултатът от анализа на инвеститорската база е силно позитивен, заявяват от МФ. Освен банките, които са придобили около 34,4% от общия заявен и одобрен номинал, засилен интерес се наблюдава и от институционалните инвеститори, сред които пенсионни фондове с 20,8%, застрахователни и животозастрахователни дружества с 20,7% и други инвеститори с дял от 24,1%.

В четвърти пореден аукцион за продажба на ДЦК се отбелязват най-ниски стойности на доходността на облигациите със средносрочен и дългосрочен матуритет. Тази оценка на пазарните участници е важна подкрепа за провежданата политика на фискална консолидация и бюджетна дисциплина, споделят от ведомството на Симеон Дянков.

След повишението в края на месец юли на суверенния кредитен рейтинг на Република България от агенция Moody's с една стъпка до Ваа2, се наблюдава отчетлива тенденция за намаление на доходността на вътрешния държавен дълг на първичен пазар във всички матуритетни сегменти. Развитието е на фона на силната несигурност на пазарите на държавен дълг в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bai_ ivan
преди 12 години
Дааа,на никой не му се прави бизнес и избират "най-сигурното"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още