IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемът от 140 млн. лв. от бюджета за БДЖ засега се спира

Временно се стопира и процедурата по отпускане на заема от Световната банка за БДЖ и НКЖИ в размер на 460 млн. лева

12:56 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Действията по отпускане на средства от държавния бюджет за БДЖ под формата на мостово финансиране в размер на 140 млн. лева се спират, научи Investor.bg от Министерството на финансите.

Още през април парламентът ратифицира предложеното от правителството отпускане на заема за "Холдинг Български държавни железници" ЕАД чрез Българската банка за развитие (ББР) въз основа на целево предоставени от държавния бюджет възстановими средства.

Условията за отпускане и обслужване на заема са определени със споразумение между министъра на финансите, министъра на транспорта и банката, одобрено от Министерски съвет.

В началото на годината Европейската комисия (ЕК) нотифицира предложената от българските власти държавна помощ за БДЖ в размер на почти 249 млн. лв. През февруари правителството прие проектозакон, чрез който на БДЖ се отпуска кредит от 140 млн. лв., който ще изпълнява ролята на мостово финансиране до отпускане на заем от Световната банка. Голяма част от тези средства ще се използват за покриване на финансовите задълженията на БДЖ.

За отпускането на заема от Световната банка, предназначен на БДЖ и за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) с общ размер на 460 млн. лева, обаче се изисква да бъде изпълнена мащабна програма за преструктуриране на БДЖ със срок 2011-2014 г. Основна част от нея е съкращаване на значителна част от персонала, с цел оптимизиране на разходите за работни заплати.

Решението за стопиране отпускането на заема за БДЖ е взето от Министерството на финансите и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, тъй като засега не са налице „осезаеми резултати“ от започналите реформи в железниците, коментираха сега от финансовото министерство.  

Преди десетина дни министър Ивайло Московски съобщи, че е решено държавното предприятие "БДЖ - товарни превози" ЕООД да се приватизира. Основната причина е, че според препоръките на Европейската комисия (ЕК) раздържавяването на товарните превози е единственият вариант да бъде одобрен (нотифициран) държавният заем от 460 млн. лв., който Световната банка отпуска на "Холдинг БДЖ" и Националната компания "Железопътна инфраструктура".

От финансовото ведомство днес не се ангажираха с прогноза кога мостовото финансиране от бюджета ще бъде отпуснато.

Те обаче отбелязаха, че временно се спира и процедурата по окончателното одобрение от Съвета на директорите на Световната банка (СБ) на заема за Холдинг БДЖ. По предварителна информация заемът от СБ, всички клаузи по който по същество са договорени, трябваше окончателно да бъде одобрен този месец.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още