IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2012 г. ще има акциз и върху природния газ

Акцизът върху газьола и керосина ще се увеличи с 2,44%, съобщават от Министерството на финансите

17:50 | 10.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
От 2012 г. ще има акциз и върху природния газ

Търговията с природен газ да се облага с акциз от 2012 г., се предвижда с предложените от Министерството на финансите промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщиха от ведомството.

Акцизната ставка за природния газ, използван като моторно гориво, се определя на 1,70 лв. за 1 гигаджаул, а за синьото гориво за отопление – на 0,20 лв. за гигаджаул. Газът, който се използва за битови нужди, няма да се облага с акциз.

С предложените промени от следващата година се вдигат и акцизните ставки върху газьола и керосина (самолетно гориво) от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра (увеличението е с 2,44%).

В официалните мотиви на финансовото ведомство за посочените промени се казва, че увеличаването на акциза върху газьола и керосина е във връзка с поетите ангажименти за поетапно повишаване на акцизните ставки върху горивата, за да се достиганат минималните нива на облагане в ЕС.

Направените предложения са в съответствие с необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на ЕК в областта на косвеното облагане, допълват от Министерството на финансите.

От ведомството предлагат промени и в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, в частта за уреждане на вземанията. Част от тях са свързани с предоставяне на по-широки правомощия при събирането и обезпечаването на вземанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Случайно да сте объркали газьол с метан?!? Я си помислете пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Бюджетът се продънва, инфлацията ще порасне още и т.н. ни ценова конкурентоспособност в кавички ще става още по-мижаваДа живее Дянков с една дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още