IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха скоростно и бюджета на здравната каса на първо четене

При дебатите в парламента опозицията упрекна управляващите, че бюджетът на НЗОК не предвижда реформи и е същият като миналогодишния

17:48 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Депутатите приеха скоростно и бюджета на здравната каса на първо четене

След като одобриха на първо четене бюджета за следващата година, сравнително бързо депутатите приеха и проектобюджета на Националната здравно-осигурителна каса на първо четене, върху който дебатираха около час и половина. 

От общо 167 депутати „за“ гласуваха 116, а „против“ бяха 51 от тях.

При представянето на проектобюджета на НЗОК за 2012 г. беше изтъкнато, че неговата разходна част е близо 2,7 милиарда лева и че в него е заложено увеличение на средствата за болниците.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков изтъкна обаче, че „бюджетът е почти идентичен с миналогодишния, което означава, че ще доведе до нови фалити на болници“. Той посочи, че има заложено завишаване на приходите от здравни вноски с около 12 милиона лева, което едва ли може да се случи в условията на икономическа криза. 

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова също изтъкна, че в бюджета липсват реформи, тъй като евентуалното въвеждане на здравна карта според нея не е реформа. От името на депутатите от левицата тя възрази срещу слагането на лимит върху средствата за онкоболни.

Депутати от ГЕРБ защитиха предложения бюджет на НЗОК, изтъквайки, че той не е по-лош от този за миналата година. Те подчертаха, че предложената рамка на бюджет заделя средства за въвеждане на диагностично-свързани групи и за електронна карта.

В отговор на критиките на опозицията министърът на здравеопазването Стефан Константинов обясни, че реформите се виждат в увеличаването на парите за болниците и за лекарствата. Той обясни, че не са заложени повече средства за редки болести, защото не е констатирано увеличаване на тези заболявания, а и лекарствата за тях са много скъпи и „солидарността все пак трябва да има граници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още