IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Всяка намеса на държавата при определянето на лихвите, не само че няма да ги намали, но е възможно и да оскъпи кредитите, смята Емил Хърсев

08:23 | 10.02.12 г. 43
Автор - снимка
Създател
Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Министърът на финансите Симеон Дянков вчера обяви три мерки, които министерството му предлага за намаляване на лихвите по потребителските и жилищните кредити.

Първата мярка предвижда лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR. Според министъра така гражданите много по-лесно ще се ориентират и за нивото на лихвите при различните банки.

Според втората мярка таксата за оценка на имущество при отпускане на кредити трябва да се поделя между банката и кредитополучателя, или изобщо да отпадне.

Третата мярка предвижда законови промени, с които всички кредити „от една стотинка нагоре”, да подлежат на регулации, като всички останали. Сега малките по размер кредити до 400 лв. не се регулират.

Финансисти и икономисти коментираха пред Investor.bg практическото приложение на посочените мерки и евентуалния ефект от тях върху лихвите по кредитите за граждани, като изразиха съмнения, че те ще постигнат търсения от финансовото министерство ефект.  

Емил Хърсев - финансист:

Банковият пазар не се влияе от нашите желания относно лихвените проценти. Ако дадена банка се кредитира в голяма степен от европейския пазар, би било уместно да определя и лихвите по кредитите, които отпуска в зависимост от индикатора EURIBOR. Но ако се кредитира основно от българския пазар, то тя получава ресурс много по-скъпо, затова не е уместно да определя лихвите спрямо EURIBOR.

По принцип индикаторът трябва да отразява цената на ресурса. Обаче нашият банков пазар не е като европейския и осигуряването на ресурс за банките от европейския пазар по време на кризата все повече намалява за сметка на увеличаващия се дял на местния ресурс.

Друг е въпросът, че би могло лихвите по кредитите да се определят спрямо някакъв усреднен показател за българския пазар. Обаче банките и сега така или иначе се придържат към усреднени показатели за пазара към даден момент, правейки собствени разчети. В противен случай могат да отидат в една от двете крайности - да отпуснат прекалено много кредити или прекалено малко, със съответните негативни последтвия за тях и в двата случая. 

Ако пък се поиска от банките да определят фиксиран лихвен процент за целия период на заема, смятам, че рисковата надбавка ще бъда доста висока, защото в нея ще бъдат включени и евентуални рискове за бъдещи периоди. 

Накратко, според мен всяка намеса на държавата при определянето на лихвите по кредитите не само че няма да ги намали, но е възможно и да ги оскъпи.

По въпроса за таксата, която банката взима за оценка на имуществото на кандидата за кредит, ще кажа, че тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката. 

Предложението за регулации и на малките кредити под 400 лв. вероятно се отнася за малки финансови субекти, които не попадат в обхвата на Закона за кредитните институции. По принцип това може да стане, но изисква много допълнително администриране, затова в много страни този вид кредити са освободени от регулации. 

Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Ratimid
преди 12 години
За липсата на конкуреция - така е, но за получаване на кредити от българи (живеещи в България) от европейски банки е пълна утопия. Няма да се намери европейска банка, която да поиска да кредитира граждани в България. Ако някоя реши да го направи, със сигурност лихвата ще е по-висока от тази на българските банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
ище нещо - за да е раздвиже икономиката - лихвите и по депозити и особено по кредити ТРЯБВА ДА ПАДНАТ МОМЕНТАЛНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
тук не си прав - лихвите не са неутрални за икономиката - особено тези по кредити - НЕ МОЖЕ НАЙ-БЕДНАТА И ОБРАНА ДЪРЖАВИЦА КАТО БЪЛГАРИЯ ДЯ Е С 3 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ЛИХВИ ОТ ЕВРОПА!!!лихвите в Б-я отдавна трябваше да паднат - както по депозити така и по кредити - но понеже тук има банков картел ( тук отново трябвя дя се присмеем на тероетиците за свободния разар - вече мисля само наивниците още вярват че съществува подобно нещо) това НЯМА как да стане по естествен път и е напълно НОРМАЛНО това да стане по администратевен път с държавна намеса ..... всъщност то отдадвна трявваше да стане!!!А такива НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ХЪРСЕВ - МОЛЯ НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ - от него само глупости могат да се прочетат - да не говорим че е виновен за разсшпването на Българската икономика с участието си в Планът Ран- Ът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Forex Master
преди 12 години
Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?... Това е глупаво както като заглавие, така и като инициатива на Дянков. Гражданите имат както кредити така и депозити, така че лихвите като ниво са неутрални за икономиката. Това което трябва да се намали е разликата в лихвите мужду кредити и депозити! А това може да се намали само като се премахне банковият монопол. Regulatory Capture - това е когато печалбите на твоята фирма са записани в закон! Ето това трябва да се промени, да няма закони гарантиращи печалбите на частни дружества! Банките просто са най-драстичния пример в това отношение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Бих казал най-ефективният начин да се свалят лихвите е чрез конкуренция. Тъй като на нашият банков пазар конкуренцията е не достатъчна или пък банките имат тенденцията да се картелират. Да се създадат механизми улесняващи полуаването на кредити директно от банки от други европейски страни. Там лихвите са по-смислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
наука
преди 12 години
Много по-удачно е, предложението на БСК, а именно, когато банката вдигне лихвите, да можеш да се преместиш в друга банка без наказателна такса, бих казал и като банката ти поеме разходите по премахването на старата и правенето на нова ипотека, включително нотариалните такси.Така ще си помисли 3 пъти преди да издевателства над теб.Дянков ражда ялови идеи, за да подкрепи банковото лоби. Ясна ми стана картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
Аз също мисля, че натиска е по - скоро вербален и с цел да накара банките да се размърдат и действително да не режат главите на своите клиенти. Лошото е , че стабилността на макро равнище, не означава такава и на микроравнище т.е. стабилността на частния кредитополучател е под въпрос, което най- вероятно ще бъде използвано от банките като аргумент против намаляване на рисковите премии, които калкулират в цената на кредитите. От друга страна озаптяването и свалянето, както на лихвите и по кредитите и по депозитите си е механизъм за повишаване на активността на икономиката. В момента една от банките /а предполагм и не само тя/ при 3- годишните депозити дава 9 и над 9% лихва. Много "бизнеси" могат само да мечтаят за нетна печалба след данъци от такава величина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Калоян Стайков - Институт за пазарна икономика (ИПИ):Относно определянето на лихвения процент за кредитите спрямо EURIBOR или SOFIBOR мога да кажа, че и сега банките използват тези индикатори при определяне на лихвите си. Според мен това, че Министерството на финансите иска да изведе на преден план един от елементите, от които зависи размерът на лихвите, няма да ги направи по-прозрачни.този или работи в банка като втора работа или изобщо няма представа от банковия сектор. Банките които ползваха EURIBOR + коефицент досега бяха 2 или 3. Останалите ползваха някакви формули които и питагор сигурно не може да реши. Ама това са то медиите - никога не са били реален информатор за нещата, а просто поредния манипулатор на мненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Вчера мислех, че ще го каже Левон, пък то било Хърсев.Цялата работа май идва от онзиденшната история с изкарването на депозитите от банките и харченето им. нали Бойко каза на Дянков, да намери начин депозитите да бъдат вкарани в оборот. И така - падат лихвите по кредитите, съответно няма пари за високи лихви по депозитите. И готово. Колко било лесно и просто!?!?На думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
wild_jones
преди 12 години
Голям загубеняк е Хърсев и теоретик от класа. Искането на Дянков внася престиж за българската икономика и силно се надявам да не остане незабелязано от БГ банкерите. Именно от тях зависи моментната жизненост на българската икономика, защото точно парите са кръвта й, която може да потрябва в даден момент от ежедневието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още