IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството смята да плаща външния дълг чрез нов външен заем

Според Министерството на финансите сега е моментът да се излезе на въшните пазари, защото те са спокойни

15:10 | 30.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството смята да плаща външния дълг чрез нов външен заем

Правителството се отказва да финансира погасяването на външен дълг с вътрешни ресури и ще търси пари от външните пазари. Това е записано в проекторешение, което Министерството на финансите внася за одобрение от правителството, съобщава “Капитал daly”. От документа става ясно, че намерението на вицепремиера Симеон Дянков да използва и други източници на финансиране - вътрешния пазар, средства от Сребърния фонд и фискалния резерв - за предстоящите плащания през януари 2013 г. в размер на почти 1,7 млрд. лева отпадат.

В проектодокумента пише, че финансовият министър Симеон Дянков трябва да започне процедура за тегленето на облигационен заем за 950 млн. евро. Решението на правителството трябва да бъде одобрено и от Народното събрание.

В Закона за бюджета за 2012 г. е записано, че максималната сума, до която може да се емитира нов дълг е 2 млрд. лева.

Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева коментира в интервю, че предварителната процедура за емисията облигации е напреднала и очаква още на следващото заседанието на кабинета решението да бъде одобрено. По думите й, моментът е подходящ да се емитират облигации на външния пазар.

В мотивите към проекторешението се казва, че вътрешният пазар е изиграл своята роля в последните две години, като е осигурил 80% от брутното дългово финансиране на държавата. Той обаче "се характеризира със сравнително ограничена ликвидност и не до там широка инвеститорска база, доминирана от местни лица резиденти".

В проекта пише още и че не трябва да се разчита само на един източник на финансиране, защото това създава рискове, които са свързани с ограничените мащаби на вътрешния пазар.

Ако се изберат външните пазари за финансиране на падежа по еврооблигациите, това ще гарантира, че фискалният резерв ще остане над 4,5 млрд. лв. в края на тази година, а през 2013 г. ще се задържи между 4 и 4,4 млрд. лв., се посочва още в мотивите на финансовото ведомство.

Оттам посочват, че сега е моментът да се излезе на въшните пазари, защото се е отворил "времеви прозорец", през който пазарите са спокойни.

По оценка на заместник-финансовия министър Боряна Пенчева цялата процедура от взимане на политическо решение до изтегляне на самия заем и ратификация на договора ще отнеме най-много 10 седмици, тоест до средата но годината.

През това време правителството трябва да избере и най-добрата оферта (оферти) от финансовите институции, кандидати да пласират емисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
aristotel
преди 11 години
БРАВО. те са ДОСТОЙНИ синове на бащите си. Всички са завършили СВЕТОВНИ университети и сега ще ни учат как да си оправим къщичката с НОВ ЗАЕМ. Все на ЕКСПЕРТИ попадаме ВЕЛЧЕВ ни ОПРАВИ сега и ДЯНКОВ ще ни изведе до НОВИ ВИСИНИ. Момчета може да сме бедни, НО не сме ПРОСТИ. Оправете това ПРАВОСЪДИЕ, осъдете корумпираните съдии, прокурори, лекари и хващайте престъпниците а не да се разхождат между нас обикновенните хора с по 13 присъди. Какво стана с магистратските отрочета, какво стана с КАЛИНКА. От всички досега в държавното управление вече 20 г. и НЯМА ВИНОВНИ. Изгонихте българите и развъждате РОМЧЕТА да правилно те ще ви хранят, те са БЪДЕЩЕТО на БЪЛГАРИЯ. затова всеки, който завърши чужд университет неще и да се връща в родината.Защото от синчетата на КОМУНИСТИ, СДС-ари и още 200 партийни лидерчета няма място за др. обикновени българи, които са учили и работили в чужбина.Да трябва да имаш чичо ВЛАДИКА ... Българийо за тебе те умряха, за теб и твоите деца, а миропомаз-те те ПРОДАДОХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
aide_de
преди 12 години
Така биха тъпана, че и глухите чуха!Те всичките са учили на запад, а една сделка не могат беъ много прикаъки да врътнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
tenero
преди 12 години
Гениално, сигурно на никой не му беше хрумвало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Да всичко е нормално, цяла европа така действа. Нали сме част от велика европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
GunMan
преди 12 години
В конкретния случай, съвсем краткосрочно, става точно обратното - избягва се състояние на неплатежоспособност или фалит (ако предпочитате този термин).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 12 години
Какво правят политиците? Размножават *** за сметка на изнемогвашите българи. Във Франция на *** му дават джипче, каравана и има право да бъде нает на работа, ако не иска да лежи на ръцете на държавата. Ако е на социялни помощи и има 3-т ***, държавата смазва въпросните *** ръчички със санкции и на бай Мангу и през ум не му минава да увеличава социалната тежест над бюджета.При нас колкото повече, толкова повече. Самоче политиците не се хранят от бай ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Да имаш по-добро предложение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
ТАТО
преди 12 години
Правителството смята да плаща външния дълг чрез нов външен заемБраво на тях -точно това е сигурния път към фалита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още