IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Промяна на курса ще срине валутния борд

Валутният борд е необходим за страна със слаба и отворена икономика, смята соченият за премиер, ако БСП спечели изборите

10:36 | 13.04.13 г. 50
Орешарски: Промяна на курса ще срине валутния борд

Плаващ курс е неблагоприятен за страна с отворена и слаба икономика като нашата, обясни Пламен Орешарски в предаването "Седмицата" на Дарик Радио. Той беше номиниран от лидерът на БСП Сергей Станишев като бъдещия премиер, ако левицата спечели изборите.

Орешарски допълни, че валутният борд трябва да се запази и няма възможност за промяна на курса. "Опитайте се да промените курса и бордът няма да остане", категоричен беше той.

Промени не трябва да бъдат правени и по отношение на ставката на данък добавена стойност. Единственото изключение в момента ползва туристическата индустрия, защото тя прави експорт на място, обясни Орешарски. "Ще ви припомня, че износът е освободен от ДДС и този компромис запазва конкурентоспособността на туристическата индустрия".

По повод идеята да бъде взет заем за покриване на текущите разходи, както и за повишаването на доходите, Орешарски категорично се обяви против. Но той посочи, че в последните години всяка година се взимат заеми за покриване на бюджетния дефицит и това ще продължи, но в контролируеми размери. Според него е допустимо годишно да се взимат заеми в размер на 1-1,5 млрд. лева.

Заемите ще се взимат докато имаме бюджетни дефицити - в първите години те се покриваха от свободни средства във фикалния резерв. Сега такива няма и ще трябва да се покрива с външно финансиране.

Пламен Орешарски не даде категоричен отговор на въпроса дали БСП ще отвори отново проекта АЕЦ "Белене" и обясни, че ако има икономическа ефективност, централата ще бъде построена.

БСП залага на реиндустриализацията, стана ясно от думите на бившия финансов министър в тройната коалиция. За него това означава инвестиции в производствени мощности в сферата на технологиите, а продуктите да станат водещи в структурата на износа ни. Той посочи още, че несигурната стопанска среда у нас гони потенциалните инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 20
dean.jordanov
преди 11 години
Веднага ви давам алтернатива. Защото всички много плюеме и само се вайкаме сега накъде. Излизаме отборда и девалвираме лева, НО го обезпечаваме с нещо реално! Какво е то? Изгонваме концесиите с които ни източват природните ресурси. Вземаме си златото за нас. Изгонваме инвеститорите, които точат държавата от енергетиката. Премахваме излишните звена. Понеже левът ще е доста евтин можем да станем основен доставчик на евтин ток за комшиите. Защо тока ще е евтин? Ами направихме огромен брой възобновяеми централи!!!! Те работят на наша територия с почти безплатен ресурс и най-важното плащат заплати в левове. Тази енергия ще е много евтина в енергииния микс за износ. Отделно от това, чуждите зеленчуци стават МНОГО скъпи и това без да слагаме мита! От там пък българските зеленчуци стават ефтини. Ще се увеличи местното потребление както и износа, от там стимулът за производството им. Това е за скелета на държавата ни. Останалите отрасли лека полека ще живнат пак, защото че могат да изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 14
SEBULBA
преди 11 години
Да, така е, и все пак остави значителни резерви, благодарение на които ГЕРБ се задържа близо години на власт. Въпросат е, какво правим, след като ГЕРБаджии опукаха едни 9 милиарда, щото нямаме едни други 9 милиарда... Вземаме заеми ли, кво ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
Mu/\eH
преди 11 години
То хубаво, ама за един или два мандата не може да се ре-индустриализира една страна. Необходими са поне 20 години, за да има осезаем ефект за хората. Вижте азиатските страни-тигри, вижте и Турция... А освен това смятам, че в ЕС не искат България да е силна индустриална страна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 7
mobiman
преди 11 години
А какво според теб свърши освен, че беше развързал кесията и се харчеха милиарди ударно.Как точно беше структурирана икономиката и имаше ли други "инвестиции" освен тези на спекулантите в имотния балон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ха , че то това ли е новото ? М чи то същото кът старото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 24
SEBULBA
преди 11 години
Орешарски беше финансов министър. Какво конкретно според тебе не е свършил, от нещата които са в ресора на финансовото министерство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 15
Vesko94
преди 11 години
Вчера Цветанов беше в Петрич, моя роден град. Гледайки снощи репортажа от посещението му, си казах, как може, след 4 години на едно изключително неуспешно управление, все още да има хора, които да стоят и да вярват на лъжите на политиците. Преди повече от 120 години, след Освобождението, в България е имало две политически течения, либерали (младите) и консерватори (старите). Либералите смятали, че българите имат достатъчно висока политическа грамотност, за да избират правилните управници за тях, консерваторите- точно обратното. Днес фактите говорят в полза на вторите. Наистина политическата грамотност на българите е много ниска и това е основният фактор, определящ лошия им живот. Не знам какво е вашето мнение, но аз определено споделям написаното по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
deant
преди 11 години
+++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 17
lozkhris
преди 11 години
Ами хайде да се опитаме тогава да отговорим на въпроса защо икономиката е слаба и отворена?!Слаба е защото е мутризирана от началото на прехода до сега и е отворена защото никой не се опитва да противоречи на Германия и на интересите на няколкото олигарха,които командват парада.Валутният борд в момента обслужва само вносителите,не и производителите.Но като се има предвид,че България не произвежда друго,освен политици и Азис,това не изглежда странно.Всички "големи" играчи на пазара са монополисти, вносители на едро и дрвбно и/или теглили големи кредити в евро.Отвързване на лева ще им бръкне дълбоко в бойната готовност.Ето затова бордът няма да падне.Иначе от него смисъл няма в момента - България има стабилни и малки дефицити,икономиката е в пълен застой,производство няма. За да се промени това трябва да с махне бордът и левът да се девалвира контролирано с около 20%.Нищо лошо няма да се случи от това защото не сме 1996-та.Но това не устройва големите акули....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 6
deant
преди 11 години
Аз лично започнах да пиша коментар, и после го изтрих. Всичко е предъвквано вече 1000 пъти. Тези хора нямат свян и морал. Този човек не е икономист! Той е професионален политик! Всички които са прекарали около 10 години в парламента изобщо нямат представа как да оправят нещата, защото са загубили връзка с тях. Така, че на тези дето ми го хвалят, като експерт - може и да е бил експерт преди 10-15 години, но икономиката се промени много! Ако тепърва ще трупаме дефицит, докато другите се мъчат да го изчистят, не само че сме закъснели ами значи и че не учим уроците на историята. Това важи и като цяло за подкрепата на такива леви. Като цяло добре, ама много късно и вече доказано грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още