IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Ще задържим увеличението на пенсионната възраст

Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена, посочи премиерът

14:12 | 08.06.13 г. 25
<p>
	Пламен Орешарски. Снимка: БТА</p>

Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Пенсионната възраст е единствената мярка, по-която има разминавания в позициите на ЕК и правителството, заяви премиерът Пламен Орешарски пред Дарик.

По думите му увеличението й ще бъде задържано. „Ще задържим увеличението на пенсионната възраст по две локални причини. На първо място ние имаме много висока младежка безработица, несъразмерно висока, ако проследим динамиката е европейските страни. Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас за съжаление е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна", каза Орешарски.

По въпроса за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе той смята, че добрата практика е високи обезщетения за майките за кратък период, след който те отново се интегрират на пазара труда. Реалностите в България обаче не ни позволяват това, добавя премиерът.

"През 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско. Раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", обясни позицията си той.

Орешарски подчерта, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да може подпомагането да има целеви характер. Според него една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

Премиерът заяви още, че остава на позицията си против данъка върху депозитите, но подчерта, че не е склонен да премахне нито един данък, ако не е налице друг приходоизточник. Той уточни изрично, че не е склонен и на промени по отношение на ДДС.

Давам си ясна сметка, че предстои трудна зима и че много български домакинства са на ръба по отношение на редовното плащане на сметките, каза още Орешарски. Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена. Макар че от това ще се възползват и богатите, все пак ще се даде възможност за смекчаване на натиска върху на най-бедните домакинства, допълни той.

„Правим усилия така да се ребалансира енергийната система, че не само да не се увеличава цената на тока, а и да започне да остават ресурси в системата и в отделните производители, за да може те да се развиват, а не да се декапитализират. Мислим в този план от другата година да намалим малко и размера на дивидента, който предприятията превеждат в държавния бюджет. Сега е 80%. Това граничи на механизъм за декапитализация на фирмите", добави още министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 22 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Виждал съм всичко, за което пишеш и за разлика от теб ми е пределно ясно защо не може да съществува комунизъм. Сигурен съм че и на Орешарски му е ясно. Простотията и злобата са добро средство за самоунищожение както на индивидите, така и на цял народ. Дерзай и задръж обидите, които очевидно сам заслужаваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 13
kane
преди 10 години
4zhelevroman,много си не наясно с живота мой човекВсяка държава се отрича от бъдеще без образование, без държавно образование. За кой джоб говориш че е "изтънял" на мутрите ли. Еми пгледай се по добре пари има колкото искаш. Обаче заради грешни политики и ниски данъци държавата неможе да редистрибутира от богати към бедни. Богатите в РБ са *** още и неразбират че НЯМА БИЗНЕС БЕЗ КЛИЕНТИМислят си че като унищожават държавата си чрез неплащане на данъци или сомволични такива са ок. НЕ ок ще са ако отидат в Швейцария/те това и правят много от тях/ Но така е като ние самите позволяваме да съсипват държавата ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 14
kane
преди 10 години
румен221 моите дълбоки уважения, но няма такова животно като либерализъм, тази дум а е изпълнена само с ценизъмза енергетиката или НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ или профит-изацията която се шири сега, акционерите само това търсят - пари и печалби... и вие сте дали националната си енергиина сигурност на еснафите... нима имате различни очаквания , наистина ли има още вярващ в "свободния пазар" и " конкуренцията" има ли, кой, да вдигне ръка и си донесе бележника - слаб 2РБ неможе без борд. Може ако има съзнателни образовани управници .. Е ама НЯМА Данък печалба не 20%, а прогресивен до 75% неплащаш - лежиш в панделата ефективно. Данъчните престъпления са престъпления против държавата и трябва да се наказават жестоко100% за необлаг соц. мин=мин заплата индексираща се на 6 м с инфлациятада и на т.4, 5 и 7т 6 не съм запознат, но вън спекулата и яастниците от пенсиитепротив т.8 спиране на майчинските. Ние не сме животни и не дискриминираме пол, раса, вяра в РБ. Ако го правим е крайно време да спрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 28
kane
преди 10 години
Ще емигрират ли, или ще минат в сивия и черния сектори ?.................................................................................................Емигрирай бе *** и блуфюор нескопосан не ни трябваш тукаКакво са сивия/черния сектор само не ми е ясно!?!Данъци ли няма да плащаш бе тарикат. Ами в панделата си беКого плашиш и заплашваш аз неразбирам. Аман от тарикати като тебе. Ти си караш с класата, а невиждаш как живеят баба ти и дядо ти като животни. Невиждаш как умират бебета недохранени, невиждаш как заспиват деца гладни, невиждаш инвалидите живеещи като мишки в дупките си, защото не са за твоя свят, невиждаш хората ядящи само боб, хляб и ориз със години, невиждаш умиращите от рак, невиждаш просещите, невиждаш неграмотните, защото мама и тате са нямали пари за обувки и дърва, а камоли за тетрадки, невиждаш хората работещи цял живот от мрак до мрак невидяли 1 ден платен отпуск... и т.н.И знаеш ли защо всички те страдат? Заради тракива като теб, алчни филантропи долни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
kane
преди 10 години
аз неразбирам, защо при постоянно увеличаващи се безработица и производителност политиците слушат "специалистите икономисти- платени от познайте кой" и увеличават пенсионната възрастЗащото няма пари ли!?!Аааааа аха ами тоа било пак. Еми ДАНЪЦИ НА БОГАТИ/СВРЪХБОГАТИ ТРЯБВА ДА СА 75% бре идиотас. Както и да няма ТАВАН НА СОЦ О-ки Ах ах ах тарикати сте вие капитализмопоклонниците, но сте *** и страдате всеки ден от неравенстото, непрякото убийство на хора/деца и болни, но пуста алчност очи няма. Заслепени сте от блясъка на злато/злото и неможе да прогледнете. И айде ако топ 1% та наистина това им е интереса то всички останали сте просто прости и *** *** А ако зависи от мен:Аут спекулантите/банкерите от пенсии, здраве, образование, култура/ и 55г. пенсиониране за всеки желаещ със стаж, за да се освобождават места за младите. Както и 35 часа работна седмица със 5 седмици платена ваканция за всеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
Vesko94
преди 10 години
Може би се изразих неправилно - държавата има нужда от всички по-долу изброени, просто трябва да са в съответствие с нуждите на пазара на труда. Иначе университетите трябва да бълват повече ИТ специалисти, инженери, архитекти, не проста служители в администрацията, която между другото трябва доста сериозно да бъде посъкратена от управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 10
Vesko94
преди 10 години
Прав си, то не са прависти, не са икономисти, не са психолози и психиатри....Държавата няма нужда от подобни кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 10
zhelevroman
преди 10 години
Младежите стоят без работа, защото нямат нужните компетентности за да бъдат наети на работа или нямат изискуемия стаж.Образованието произвежда никому ненужни кадри или кадри подготвени само теоретически.Най-лошото е, че повечето от тези кадри са държавна поръчка за сметка на изтънелия ни джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 33
rumen221
преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,ВСЕКИ ще пада от власт, ако за 100 дни не ОБЯВИ:1. КРИЗА И ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА 2. ОТМЯНА НА БОРДА и Данък ПЕЧАЛБА 20%3. Необлагаема МРЗ = СОЦИАЛНИЯ МИН. от 566лв4. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.И5. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки - 2 200лв6. Изваждане на ПЕНСИОННОТО ВЗАИМНО ОСИГ. от КСО7. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГ.8. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
А пенсиите няма ли да вдигате??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още