IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: НЕК е близо до технически фалит

Цялата енергетика е в колапс, смята премиерът

22:31 | 07.06.13 г. 14
Орешарски: НЕК е близо до технически фалит

Емоциите никога не са били добър съветник, емоционалните решения като правило са неустойчиви, а често и грешни, заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването „Панорама” по БНТ, за да обясни прословутото си хладнокръвие.

За пореден път Орешарски подчерта, че страната сега се намира в една от най-тежките ситуации от началото на прехода, като принос за това има и неблагоприятната среда отвън, но и отвътре.

Като пример премиерът посочи недоброто състояние на големите компании, затрудненията на малкия и среден бизнес, обедняването, което според Евростат е на второ място в Европа след Гърция, но припомни, че там има огромни дългови проблеми  и дефицити.

Раждаемостта е най-ниската от последтите 100 години, каза още Орешарски.

Според него ситуацията не е никак добра, но по- важното е да се определят слабостите.

Защо аз да казвам каква е вината на предишните управляващи, сега е важно да видим къде сме сбъркали и какво ще правим оттук нататък, коментира премиерът.

Състоянието на икономиката е лошо, признава той. Например НЕК в момента е в колапс, липсват му няколко милиарда, близко е до технически фалит. За да можем да предприемем стъпки, трябва да видим къде са дупките и къде сме стъпили в началото, например дупките в енергетиката – цялата енергетика е в колапс, посочи министър-председателят.

Ние имаме едни от най-ниските данъци, но и едни от най-ниските заплати. Няма ги инвеститорите и местните и чуждите, това е притеснителното. Иска ми се да сме държава, която привлича с висококвалифицирани кадри. Трябва да подобрим конкурентоспособността. Това трябва да е основната цел когато ще финализираме споразумението за партньорство с Европейския съюз, каза Орешарски.

Относно идеята на социалистите да се отмени пълната забрана за пушене той бе категоричен, че ние сме една от малкото държани с такъв краен режим. „Аз също не приемам де се пуши безразборно навсякъде, но летището в София стана единственото, където няма къде да се пуши”, мотивира се Орешарски.

По отношение на наредбата на служебното правителство до 25 на сто от парите на едно държавно предприятие да са в една банка премиерът обясни, че тя не е докрай измислена. „Не казвам, че ще я променяме със сигурност, но вероятно се е избързало и ако покаже дефекти, ще я изменим, в някои отношения тя притоворечи на елементарните банкови компоменти и ще дружествата ще срещнат затруднения, не толкова банките”, обясни Орешарски.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
VBT
преди 10 години
Какви ниски Данъци - над 30% осигуровки (работодател - работник) - намалява доходите10% ДОДОтиваш в магазина ооп - 20% ДДСА пък при покупка на нещо АКЦИЗНО ехеее, като ги събере човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Ей, много лъже този Орашарски бе. Първо България изобщо не е с ниски данъци. Дори стъкмистите от НСИ признават, че работим 5 месеца годишно за държавата. Тава си е 40% данък. Второ, Летището в София е с размери на селска автогара и не е проблем да излезеш и да запалиш, което всеки пушач прави. За сметка на това, забраната за пушне масово не се спазва по заведения и дори в БДЖ. Трето искал да привлича квалифицирани кадри, с 300 евро на ден - може, с 300 евро на месец - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
zhelevroman
преди 10 години
"За пореден път Орешарски подчерта, че страната сега се намира в една от най-тежките ситуации от началото на прехода, като принос за това има и неблагоприятната среда отвън, но и отвътре."На фона на "Франсоа Оланд: Кризата в еврозоната свърши ", това е по повод неблагоприятната среда отвън, а неблагоприятната среда отвътре е ваша грижа,като действията по облагородяването на средата които ще приложите ще оценим много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
zhelevroman
преди 10 години
"но летището в София стана единственото, където няма къде да се пуши, мотивира се Орешарски."Навсякъде по цивилизованите летищата има обособени кабинки за пушене.И все пак летището не е ли под ръководството на своя мениджър?Ако той е преценил, че не иска да получава приходи от отдаването под наем на такива кабинки на фирма желаеща да рекламира своя продукт например. Явно финансите, които получава от държавата му стигат, защо да облекчи и без това изтънелия джоб на всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Как е възможно да има толкова къса памет избирателя!? Удивително!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Вероятно е "забравил" че договорите довели до това състояние НЕК са подписани от хората които го ТУРИХА на власт! :D Няма ли някой журналист да се сети да му го припомни и да поиска коментар!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
evg9
преди 10 години
Имам чувството, че някои искат да фалират НЕК, за да приключат с АЕЦ Белене окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
тук съм съгласен с теб...с изключение, че петък вечер около полунощ, човек трябва да е на питие някъде, а не в нета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 8
deant
преди 10 години
И най-спешното нещо което свърши беше да правиш одит на Самолета на Бойко и изпушиш една цигата легално в кафенето на парламента. Експерти и чудо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още