IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативни настроения обземат финансовите директори у нас

Финансовият мениджмънт очаква слаб ръст на БВП и дава сдържани оценки за финансовите перспективи пред компаниите си, показа проучването Deloitte CFO

15:45 | 10.06.13 г. 2
Негативни настроения обземат финансовите директори у нас

Финансовият мениджмънт в България е станал по-резервиран в очакванията си – както за икономиката на страната, така и за перспективите пред бизнеса, показа вторият доклад от проучването Deloitte CFO Survey за България.

За шестте месеца, които разделят двете проучвания, има сериозен ръст на негативните нагласи. Общо 83% от участвалите директори предвиждат увеличението на брутния вътрешен продукт за 2013 г. да не надхвърли 1,5%, докато преди половин година стагнацията беше видяна като най-възможен сценарий от 61%.

Процентът на предвидилите по-голям ръст (от 1,5% до 3%) на БВП съответно пада от 28% в края на 2012 г. до 11% в настоящото проучване.

Наблюдава се и по-отчетлива сдържаност по отношение на ползването на заемни средства – процентът на респондентите, които биха намалили дълга спрямо капитала, е с 14% по-висок в сравнение с преди.

Запитани кои източници на финансиране смятат за най-перспективни в следващите три години, половината от финансовите директори, участвали в проучването, посочват банковото кредитиране, 30% от анкетираните биха потърсили дялови инвеститори и едва всеки пети анкетиран би предпочел емитиране на дълг.

В сравнение с преди половин година директорите сега са по-сдържани и в очакванията си за финансовите перспективи пред техните компании. С 27% по-малко са респондентите, които днес имат оптимистична нагласа в това отношение.

Над 60% от участвалите в проучването посочват като основен приоритет в годишен план генерирането на повече приходи – както от съществуващи, така и от нови пазари. Намаляването на преките и непреките разходи също остава в полезрението на мениджърите. За разлика от преди половин година, сега новите инвестиции изпадат в долната половина на приоритетния списък (5,7%), а тяхното място заема подобряването на ликвидността (28,6%).

В това издание на проучването "Делойт България" попита финансовите директори кои аспекти на българската данъчна среда преценяват като най-конкурентни. За 97% от респондентите това са данъчните ставки. Според председателя на „Делойт България“ Васко Райчев това е закономерен резултат.

„Въпреки кризата и високата несигурност, за да поддържа външния инвестиционен интерес, България запазва атрактивни нивата на данъчните ставки. Това, което отдавна е известно, и на което си заслужава да се обърне внимание, е ефективността на данъчните процедури. Проучването сочи, че за едва 3% от респондентите процедурите (както и предвидимостта на българската данъчна политика впрочем) са силна страна на нашата данъчна система", заяви той.

Докладът е част от центалноевропейски проект на Делойт и се издава веднъж на всеки 6 месеца, като отчита промените в очакванията на мениджърите и ги сравнява с тези на колегите им от другите държави в региона. Настоящото проучване е проведено в периода 18 февруари – 1 април 2013 г. и в него участваха 668 финансови мениджъри от 13 страни (Албания, България, Естония, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Чехия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Няма начин да не се вижда през тъмно червените ти очила и още нещо!Между другото, ако обясниш, къде е БСП в момента, щото в изборите ги няма като самостоятелна единица, защо ли, няма ги и в правителството, има наемник за министър-председател, що ли?Изобщо, ако БСП има самостоятелна бюлетина или Станишев е министър-председател, тогава картинката ще е тотално различна.Жалкото е, че България затъва, защото, както беше казал един, лесно е да нахраниш бедния, трудно е да нахраниш богатия и алчния!Но има други сили, които няма да позволят на новата върхушка да доомете България!А твоите приказки са само за отклоняване от истинската безкруполно нагла политика в момента, поддържана от едно недоносче Сидероя, което нямаше как да не се роди във време като днешното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
jelenski
преди 10 години
Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още