IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 3-годишните ДЦК достигна 1,64%

Това е в синхрон с наблюдаваното глобално повишение на доходностите по държавните облигации за всички матуритети, посочват от МФ

18:55 | 01.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Доходността по 3-годишните ДЦК достигна 1,64%

Министерството на финансите е преотворило за трети път от началото на годината тригодишна левова емисия държавни ценни книжа с падеж 30 януари 2016 година, съобщават от ведомството.   

На аукциона днес е била постигната доходност от 1,64 на сто. При предложено количество от 35 млн. лв., са постъпили поръчки с общ обем от 69,525 млн. лв., като коефициентът на покритие е 1,99. След днешния аукцион общата стойност на емисията в обращение е 115 млн. лева, посочват от министерството. 

На предните два аукциона от емисията бяха пласирани книжа с номинал от по 40 млн. лв. Доходността в началото на април бе 1,32%, а в края на януари - едва 1,13%.

Банките са придобили 69,9% от общото одобрено количество, следвани от гаранционните фондове – 21%, пенсионните фондове – 8,6% и застрахователни дружества – 0,5 на сто, уточняват от МФ.

Постигнатата доходност на аукциона като цяло е в синхрон с наблюдаваното глобално повишение на доходностите по държавните облигации във всички матуритетни сегменти, се казва в съобщението

Реализираната доходност е под съответните стойности на облигации със сходни характеристики на редица държи-членки на ЕС и държави от Централна и Източна Европа като Словения (4,30%), Унгария (4,03%), Румъния (3,01%), Испания (2,73%), Турция (2,73%), Италия (2,36%), Ирландия (1,95%), и е съпоставима с тези на Литва (1,65%), изтъкват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ей това е най-интересното: "Постигнатата доходност на аукциона като цяло е в синхрон с наблюдаваното глобално повишение на доходностите по държавните облигации във всички матуритетни сегменти" - и е лично проверено!... изпълнява се и маршируването да е в синхрон със света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
theforce
преди 10 години
Повишението на доходността е най-вече в синхрон с нарастващото отвращение на некомпетентното правителство. Пазарът, особено на ДЦК, не лъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още