IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите ще получават до шест начислени заплати при фалит на работодателя

В момента фондът за гарантиране на вземанията изплаща само до три начислени работни заплати

14:42 | 10.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служителите ще получават до шест начислени заплати при фалит на работодателя

Парламентът ще повиши социалната закрила на работниците и служителите при неплатежоспособност на техния работодател. Това ще стане след окончателното приемане на гласувания на първо четене днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

82 народни представители единодушно приеха промените на първо гласуване.

Със законопроекта се увеличава размерът на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца. Законопроектът предвижда още промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, като се увеличава максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1 200 лв.

Средствата се изплащат от държавния фонд за гарантиране на вземанията на работниците. Според председателите на бюджетната и на социалната комисия в парламента допълнителните средства са налице и са по възможностите на бюджета на фонда за тази и следващата година. 

Становището на Министерството на финансите обаче сочи, че предложената промяна би довела до значително разширяване на достъпа до ресурса на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите”, до риск от увеличаване на финансовите злоупотреби от страна на некоректни работодатели и наети лица по отношение на средствата, които могат да се използват от фонда, както и до демотивация на работниците и служителите за обратно включване на пазара на труда.

От Националния осигурителен институт (НОИ) пък са на мнение, че предвижданото увеличение на максималния размер на гарантираните вземания ще доведе до допълнителни разходи по бюджета на фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”.

Според изчисленията увеличението за 2013 г. би било с 0,5 млн. лв. повече в сравнение с утвърдената план-сметка и разходите биха се повишили почти двойно за 2014 г.

Припомняме, че промените бяха внесени от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители и ако бъде приет и на второ четене, трябва да влезе в сила от 1 октомври тази година.

За 2012 година за изплащане на обезщетения са ползвани само 826 хиляди лева за 485 работници и служители от 47 фирми при среден размер на обезщетението 1702 лв.

Наличният финансов ресурс разкрива резерви за гарантиране на подходяща социална закрила на осигурените за този риск лица.

Корнелия Нинова беше категорична, че по време на работата си 42-то Народно събрание е показало, че работи, за да защити хората. С този законопроект ние казваме на работниците, че не са сами, обясни Нинова. Тя отново беше категорична, че социалните мерки на левицата не налагат актуализацията на бюджета.

По думите на председателя на социалната комисия Нинова между първо и второ четене ще се направят промени, които да гарантират, че средствата на фонда няма да бъдат източвани. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
amf1
преди 10 години
Айдее хрантутниците ще ни папат осигуровките още по-яко.. :) обичам я тая държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
amf1
преди 10 години
Айдее хрантутниците ще ни папат осигуровките още по-яко.. :) обичам я тая държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още