IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат фонд да покрива до три неизплатени заплати на работник

Сега фондът за гарантирани вземания може да плати до 3 хил. лева на човек, но само в случай на започнала процедура по несъстоятелност на фирмата

10:04 | 18.01.13 г.
Депутати предлагат фонд да покрива до три неизплатени заплати на работник

Проблемът със забавянето на изплащането на заплати в случай на финансови затруднения на фирмите може да бъде решен, ако се направят промени, с които Фондът за гарантирани вземания на работниците да плаща пари, съобщава bTV.

В момента законът не дава възможност работниците да получат парите си дори, ако са осъдили работодателя си. Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите може да плати до 3 хиляди лева на човек, но само в случай, че е започнала процедура по несъстоятелност на фирмата. А такава процедура тръгва рядко, тъй като не е изгодна нито за кредитора, нито за длъжника.

Така на практика парите във фонда остават заключени. В момента в него има 200 милиона лева от вноски, които работодателите бяха длъжни да правят до 2010 година. За 8-годишното си съществуване фондът е изплатил пари едва на 2600 работници от 146 фирми.

Депутати предлагат фондът да изплаща до 3 заплати на работника, дори и процедура по несъстоятелност да не е тръгнала. „Работникът ще отиде и ще докаже, че не са му платени 3 заплати и той трябва да напусне фирмата след това, за да ползва правата си по този фонд”, обяснява Мартин Димитров, депутат от "Синята коалиция".

Предложенията за промени предстои да бъдат гласувани от парламентарните комисии най-рано следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още