IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без възраст за пенсиониране на военните, настоява министърът на отбраната

До края на февруари ще е готова оградата по границата ни с Турция, за изграждането й са необходими около 6 млн. лева

12:13 | 26.10.13 г.
Без възраст за пенсиониране на военните, настоява министърът на отбраната

Военномедицинската академия

Дълговете на Военномедицинската академия (ВМА) са се стопили до 90 млн. лева, като се очакват допълнителни бюджетни трансфери за покриването им, каза още Ангел Найденов.

Около 55 млн. лева от задълженията на болницата са просрочени и продължават да се увеличават, предупреди министърът.

Той подчерта, че дейността на лечебното заведение е системно недофинансирана, тъй като само 20% от пациентите са покрити от бюджета по линия на военното министерство. Останалите 80% от пациентите търсят болницата заради добрите специалисти и качественото лечение, което получават там.

Ангел Найденов настоява ВМА да се финансира не само през ресорното му ведомство,но и да получава средства от здравната каса и здравното министерство. По думите му за 6 хил. пациенти, които са се възползвали от спешната помощ на болницата, пари не са осигурени.

Заради системното недофинансиране на ВМА военният министър е одобрил въвеждането на платени услуги в болницата, така че тя да има постъпления и да функционира нормално.

Бежанците

До края на февруари ще бъде готова оградата по границата ни с Турция, която трябва да спира достъпа на нелегални мигранти към страната.

Първоначално трябва да бъдат възстановени пътищата в 107-километровия участък, които водят до съоръжението, както и по неговото протежение. Процесът ще продължи 30-35 дни, поясни Найденов. След това ще започне изграждането на самото съоръжение, което се предвижда да е с височина 3 метра.

За пътищата в региона ще са необходими 1 млн. лева, а за изграждането на самата ограда – 5 млн. лева. Ще се разчита на бюджетни средства, както и на парите от ЕС, които ще ни бъдат отпуснати за справянето с бежанската вълна, поясни военният министър.

“Армията се ангажира, защото разполага с инженерни части, техника, опит. От друга страна ясно е, че подобна задача е единствено по силите на въоръжените сили. Това не влиза в противоречие със законовите правомощия и отговорностите на армията, има формулирана мисия за подпомагане на населението в мирно време, което е и принос към националната сигурност в мирно време”, коментира той, като допълни, че се очаква и допълнителна техническа помощ от Европа.

Найденов обясни, че мерките по границата с Турция се затягат, а хора от държави, в които няма преки военни действия, нямат право да получат статут на бежанци и ще бъдат експулсирани.

Военният министър посочи, че е ускорена процедурата за уреждане статута на бежанците. За 2 седмици документи са издадени на 200 души, докато за първите 9 месеца – само за 100 души.

Министър Найденов каза още, че на агенцията за бежанците е даден списък с 26 военни района и с имоти, които биха могли да послужат за настаняване на бежанци. Сградите обаче се нуждаят от сериозен ремонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още