IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати: Болниците няма да спрат приема на пациенти*

Лекарите ще получат 100% от заплатите си, заяви зам.-председателят на парламентарната здравна комисия Емил Райнов

09:58 | 30.10.13 г. 1
Депутати: Болниците няма да спрат приема на пациенти*

Категорично няма риск болниците да спрат плановия прием на пациенти, заяви депутатът от Коалиция за България и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в НС Емил Райнов пред Нова ТВ по повод решението на управляващите да разплащат само 80% от разходите на болниците в края на годината.

„Болниците нямат никаква сметка от това да спрат да приемат пациенти, защото в момента им извиват ръцете с това, че ще им платят 20% по-малко за септември. Никой не е казал как ще се плаща за октомври. Ако работят по-малко, може да им бъде платено още по-малко. Директорите на лечебните заведения са поставени в изключително неизгодна ситуация. Малко от тях заявяват позицията си, защото това управление смени доста директори и си осигури удобно мълчание”, допълни представителят на ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

Според представителя на Коалиция за България обаче настоящата ситуация е резултат на бюджета, приет от предходното правителство. „Последните три месеца на годината бяха с нулев бюджет за касата”, отговори Райнов.

Дариткова отвърна, че в момента има тотално неразбиране относно това как се оформя бюджетът на болниците. „Бюджетът на болниците не е изчерпан – той е разчетен с прогнозни обеми за 10 месеца, а са последните два месеца се отблокира резерв. Бюджетът не е бил нула”, твърди тя.

Дянков предложи бюджет за 10 месеца и всички го подкрепиха, твърди Райнов. Той припомни, че бившият финансов министър е прехвърлил 1,5 млрд. лв. от касата към бюджета. Дариткова заяви, че прехвърлянето на парите е подкрепило фискалния резерв.

С вземането на тези пари се декапитализира здравеопазването за години наред, твърди Райнов. „Вие откраднахте резерва на касата, това бяха парите за здраве, които не се използват за здраве“, каза той.

Дариткова и Райнов си прехвърляха един към друг отговорността какво се е случило в крайна сметка с парите на НЗОК, след като са отишли в държавния бюджет.

Политическите опоненти коментираха и бюджета за здравеопазване през 2014-а г.

„За догодина предлагаме увеличение на заплатите на Спешна помощ с 15%, както и подобряване на апаратурата им. Ще бъдат подпомогнати и общинските болници в труднодостъпните райони. Категорично няма да променяме здравната вноска”, заяви Райнов.

Междувременно вчера стана ясно, че съществува реална опасност болница "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти. Причината е, че Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

Здравният министър Таня Андреева няма обяснение защо болниците са готвят да отказват планов прием на пациенти. Дейността им ще бъде платена напълно, а най-песимистичният вариант е да се платят 15-20 процента през януари идната година, каза тя, преди да открие конференцията "Националната здравна стратегия 2014-2020 - обществен диалог".

Ще се види колко средства са събрани в НАП и това, което не достига, ще се вземе от тези 104 млн. лв., които са в повече в бюджета за следващата година на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, допълни тя.

Министърът не намира основание да бъде сезирана прокуратурата за указанията, дадени от НЗОК на болниците да фактурират 80 на сто от извършената от тях дейност, и призовава Лекарския съюз по същия начин да помогне на Министерството на здравеопазването заедно да сезират прокуратурата за откраднатите 1 млрд. и 400 млн. лв. в противоречие на Закона за здравното осигуряване.

На въпрос за регламентиране на доплащане от страна на пациентите Андреева посочи, че все още не се мисли за увеличаване на вноската за здраве, но в Закона за бюджета на НЗОК има нови текстове, които позволяват по-гъвкаво третиране на бюджета с евентуално освобождаване на до 5% от парите в резерва на НЗОК в по-ранен срок - от септември, и едва ли ще се стигне до официализиране на доплащането на този етап.

* Допълнена с позицията на Здравният министър към 13.50 ч
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всички дупетати са роднини на доктор Менгеле, а най-вече шефката на убийствената каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още